Als de beroemde Porsche 911 verkrijgbaar wordt met een diesel motor wordt het ons langzamerhand toch echt te veel. Maar gelukkig is dat (nog) niet zo. Dit geldt eigenlijk ook voor Bentley natuurlijk. Een diesel in een Bentley….. tja….. dat verwacht je niet zozeer in zo’n zoever. Anyway, Bentley monteert dus nu voor de eerste keer in zijn bestaan een dieselmotor in een van zijn modellen, namelijk in de onlangs geïntroduceerde Bentayga, de eerste SUV van het Britse merk.

Het mag geen verrassing zijn voor de meesten onder u dat de Bentley Bentayga familie is van de Audi Q7. De Britten noemen hun eerste dieselende luxueuze SUV gewoonweg Bentayga Diesel, maar er had beter kunnen staan Superdiesel of Diesel R want er zit wel een hele dikke motor onder de kap.

Bentley geeft de Bentayga Diesel een 4,0-liter V8 diesel met maar liefst drie turbo’s uit de Audi SQ7. De motor perst er 435 pk en 900 Nm koppel uit. In tegenstelling tot de SQ7, waarvan de topsnelheid op 250 km/h is begrensd, spuit de Bentayga door tot zo’n 270 km/h. Schakelen gaat uiteraard net als bij de SQ7 middels een achttrapsautomaat. Het gemiddeld verbruik moet op een nette 7,3 l/100 km liggen.

Lees ook: Bentley’s Eerste SUV Heeft een Optionele Vliegvis Kit

Een Nederlandse prijs is nog niet bekend, maar in de Engeland kost de Bentayga Diesel 135.800 pond, 30.000 pond minder dan de Bentayga met een W12 motor.

bentayga-diesel-18