Een SUV met sportwagen aspiraties? Jawel, het kan bij Landrover, en wel bij de Landrover Range Rover Sport SVR met maar liefst 551 PK. Potjandorie wat gaat deze “kat” snel en wat maakt zij (hij?) een overdonderend geluid. Het sportwagen gevoel begint al als je instapt met de indrukwekkende (16-voudig verstelbare) sportstoelen met gepreegd ‘SVR’-logo, bekleed met 2-kleuring Oxford geperforeerd leder.

Bescheiden

Een wel geziene gast in Amsterdam Zuid natuurlijk de Range Rover Sport (vorige model was er vanaf 2005), er staat er in iedere straat minstens eentje (meestel meer). Met dit nieuwe model continueert Landrover het grote succes van dit model. Wij rijden met de aller- allerdikste uitvoering ooit in het wit met zwarte lak-accenten. Zonder zwarte velgen (deze ontbreken helaas op deze persauto) oogt de auto zelfs bescheiden.

Niet bescheiden
Geef je echter goed gas dan is er van enige bescheidenheid weinig meer te bekennen. Wat een geluid (lawaai). Prachtig dat wel. Landrover zelf omschrijft dit als “De inschakelbare Active Sports Exhaust omvat een tweetraps actieve uitlaat met elektronisch gestuurde kleppen voor een karakteristieke, diepe klank”. Diepe klank ja. Ja, ja, ja! Als ik in de PC Hooftstraat van 2 naar 1 terugschakel met de “flippers” aan het stuur gaan de alarmen van alle geparkeerde Vespa’s af. 551 paarden dus en in 4,7 seconden naar de 100 km per uur is voor een SUV echt heel snel. Topsnelheid van 260 km per uur. De verbeterde 8-traps automaat doet feilloos zijn werk en is op de snelweg nog best zuinig ook. Ik haalde 1 op 10 bij normaal rijgedrag.

Overbodig?
In de stad komen we meer op 1 op 5 uit hoor, laten we eerlijk zijn. Is deze 5.0 V8 overbodig in een land als Nederland? Als je met verstand koopt zal het een “ja” zijn en de meesten zullen een “gewonere” motor kiezen. Maar deze SVR koop je niet met verstand. Het is een emotie aankoop, want rijden met deze SUV is qua prestatie, wegligging en geluid pure emotie. En emotie aankopen mogen best. Wel een pittige van ruim 2 ton (deze zelfs 221.000 euro).

Flauntcijfer puur op uiterlijk een 8,7, flauntcijfer inclusief (uitlaat)-geluid een 10,0..!