Makelaar Leslie de Ruiter van Christie’s International Real Estate maakte de deal zojuist bekend. Het appartement telt maar liefst 1440 vierkante meter vloeroppervlakte en is te vinden in het Pontsteigergebouw in de Amsterdamse Houthaven.

Het grootste penthouse van Nederland is binnen acht weken verkocht aan de bekende Amsterdamse ondernemer Won Yip. De horecatycoon bezit in Amsterdam onder meer Café Zwart, Amstelhoeck, Majestic, Players en Europub.

Over de prijs, boven de 15 miljoen euro dus, worden geen mededelingen gedaan. Volgens de Ruiter heeft de Amsterdamse horecaondernemer Yip met een ‘knock-out-bod’ concurrerende kopers, onder wie Russen en Chinezen, afgetroefd.

De Ruiter verkocht een jaar geleden in Rotterdam een penthouse, dat toen gold als het grootste penthouse van Nederland, volgens bronnen aan popster Madonna. Bij Christie’s heet het dat de XXL-penthouses in Nederland hun intrede hebben gedaan. De Ruiter heeft het Amsterdamse penthouse in de markt gezet via zijn normale verkoopkanalen en de kunstbeurs Art Basel in Miami.

Yip koopt behalve het penthouse ook nog acht parkeerplaatsen in de Houthaven en twee ligplaatsen in de jachthaven. Yip zag een maquette van het Pontsteiger-penthouse op de lifestylebeurs Master of LXRY in Amsterdam en was, zo zegt hij zelf, gelijk verkocht.

Perspectief
Christies meldt dat het penthouse zelfs in internationaal perspectief van een zeldzaam formaat is. De Ruiter: ‘Het penthouse van presidentskandidaat Donald Trump staat op dit moment in New York te koop voor 35 miljoen dollar, maar dat is ‘slechts’ 610 vierkante meter groot.’

Amsterdam krijgt een nieuwe ‘stadspoort’. Waar voorheen het pontje aanlegde dat tussen de Houthaven en de NDSM-werf pendelde, wordt een iconisch wooncomplex gerealiseerd: Pontsteiger. Het spectaculaire gebouw omvat onder meer 66 exclusieve koopwoningen, spectaculaire penthouses, horeca op de begane grond, terrassen aan het water en een eigen jachthaven.

Een futuristisch vormgegeven gebouw met 366 appartementen, waarvan 66 exclusieve tot zeer exclusieve koopwoningen, dat zet je niet zomaar ergens neer in Amsterdam. ‘Aan de Zuidas,’ zult u misschien zeggen. Ja, dat is een optie. Maar voor dit opzienbarende gebouw is een veel spannender locatie gevonden: op historische grond, op de kop van de steiger in de Amsterdamse Houthaven, waar de pont vanaf de tegenover gelegen NDSM-werf afmeert.

Voor dit historische stukje Amsterdam breken nieuwe tijden aan. Waar ooit schepen met hout uit de hele wereld werden gelost, ontstaat de komende jaren een fascinerend nieuw woongebied, dat wordt gebouwd op zeven kunstmatige, autoluwe eilanden. Compleet met voorzieningen zoals scholen, horeca, een zorginstelling en een jachthaven. Met Pontsteiger als een negentig meter hoge poort naar vernieuwing en verandering – een ‘triomfboog’ die het ultieme city living markeert. Het architecturale hoogstandje is een ontwerp van Arons en Gelauff Architecten uit Amsterdam.

Arnoud Gelauff is desgevraagd zeer enthousiast over dit staaltje van signature architecture en niet minder over de unieke locatie. ‘Hier woon je waanzinnig mooi,’ zegt hij enthousiast. ‘Het is een plek waartoe een avontuurlijke doelgroep zich zeer aangetrokken zal voelen. Je woont middenin de stad in een omgeving die is gevormd door een ruig, zeevarend verleden.’ De opmerkelijke vorm van het gebouw is naar zijn zeggen ontstaan door de behoefte van mensen om ofwel beneden te wonen, aan het water en te midden van de activiteiten, of helemaal bovenin, waar zich de meest begeerlijke penthouses bevinden, met panoramische vergezichten. ‘Je zou dus een zandloper moeten bouwen, waarvoor deze stoelvorm het beste alternatief is. Bovendien wilde wij geen gesloten gebouw neerzetten – deze bijzondere plek moest toegankelijk zijn voor alle Amsterdammers. Dus we hebben het hele gebouw opgetild en op de begane grond horeca gepland rond een binnenplein met gras, bomen en terrassen aan het IJ. Iedereen kan hier fantastisch wonen, want er zijn veel mogelijkheden om speciale wensen te vervullen. Een groot penthouse kan bijvoorbeeld worden gekoppeld aan een kleiner appartement voor de nanny. En iedereen in dit hoogste gebouw van Amsterdam geniet van dat eindeloze uitzicht, enerzijds over het IJ en het groene Noord-Hollandse achterland en anderzijds over de houthavens en de binnenstad, richting Schiphol.’

Achter de uit glas en geglazuurde tegels van Koninklijke Tichelaar Makkum opgetrokken gevels bevinden zich straks driehonderd huurappartementen en 66 luxueuze koopappartementen, die met een woonoppervlak vanaf 100 m² zijn gesitueerd op de bovenste acht verdiepingen in het ‘brugdeel’ dat de beide woontorens op zestig meter hoogte met elkaar verbindt. Voor de bewoners komt er een ‘chef-aan-huis’-service vanuit de onderliggende horeca en kunnen er verse maaltijden worden thuisbezorgd.

Wij vragen uw speciale aandacht voor de vier spectaculaire penthouses, met oppervlaktes van 278 m², 284 m², 435 m² en 447 m². ‘Voor mensen die nog wat grootser denken, kunnen deze penthouses zelfs worden samengevoegd tot bijvoorbeeld twee appartementen van circa 720 m², een penthouse van circa 880 m² of zelfs één enorme loft van ruim 1.440 m²,’ aldus Jeroen Koops, die namens de Ontwikkelingscombinatie Dura Vermeer Vastgoed en De Nijs Projectontwikkeling het management voert over de realisatie van dit bijzondere project. Er is veel waar de toekomstige bewoners van Pontsteiger zich op kunnen verheugen. Jeroen Koops: ‘De woningen worden in principe compleet afgebouwd opgeleverd, inclusief keuken en badkamer(s), maar binnen bepaalde kaders zijn de plattegronden flexibel en kunnen kopers voor een groot deel zelf de uitrusting en afwerking bepalen. De twee grootste penthouses hebben een eigen privé-toegang vanuit de lift. De woningen hebben een plafondhoogte van 3,5 meter en hebben een zeer hoog afwerkingsniveau. De twee grootste penthouses hebben zowel een inpandig balkon op het zuiden, van 15 tot 24 m², als de mogelijkheid voor een patio. In de parkeergarage zijn voor deze woningen maximaal vier parkeerplaatsen gereserveerd en in de privé-jachthaven is een ligplaats voor de sloep te koop.’

Daniëlle de Nijs van het gelijknamige bouwbedrijf stelt desgevraagd dat Pontsteiger een unieke landmark wordt in Amsterdam. ‘Je rijdt de Coentunnel uit en daar is het, van alle kanten zichtbaar! Hier woon je op een volstrekt unieke locatie, aan de rand van de binnenstad, met de ring en Schiphol op korte afstand. Pontsteiger biedt toekomstige bewoners alles wat zij van comfortabel, innovatief en duurzaam wonen mogen verwachten. Het gebouw heeft een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van slechts 0,25 – ruimschoots onder de voor 2015 vastgestelde norm van 0,4. Het is een prestigieuze woonomgeving met alle geneugten van Amsterdam onder handbereik. In het gebouw worden woningen gerealiseerd die een brede doelgroep zullen aanspreken. Ik denk dat veel mensen straks graag in dit gebouw willen wonen,’ aldus Daniëlle de Nijs. ‘Volgens planning worden eind 2017 de huurwoningen opgeleverd en de 66 koopappartementen volgen in 2018.’

De prijzen van de koopappartementen beginnen bij € 625.000,- v.o.n. en de prijzen van de penthouses zijn op aanvraag.