Land Rover werkt samen met Land Rover BAR aan de ontwikkeling van de snelste America’s Cup-wedstrijdzeilboot voor de America’s Cup. De bijna twee ton zware catamaran met de codenaam R1 kan snelheden tot 50 knopen (92 km/uur) bereiken. In december 2016 onthult het ontwikkelingsteam de spectaculair ogende catamaran. Ondertussen neemt het team met een andere boot deel aan de nu lopende Louis Vuitton America’s Cup World Series, waarvan de volgende etappe op 26, 27 en 28 februari 2016 in Masqat, de hoofdstad van Oman, plaatsvindt.  

Het Land Rover Advanced Engineering team biedt Land Rover BAR de helpende hand en biedt expertise op het gebied van design, technologie en innovatie. Met slechts elf maanden voor de officiële onthulling van de catamaran wordt met man en macht gewerkt aan diverse prototypes. Het beste van alle prototypes wordt samengebracht in de R1.

4-Land-Rover-BAR
Belangrijk onderdeel van de nieuwe catamaran is het bijna 24 meter hoge zeil van koolstofvezel, dat vrijwel net zo groot is als de vleugel van een Boeing 737. De catamaran is ultrastijf en kan snelheden tot 50 knopen bereiken dankzij de speciale draagvleugels (hydrofoils) waarmee de boot zichzelf boven het wateroppervlak tilt en als het ware over het water schaatst.

‘Uiteindelijk moeten we deze race zowel op het land als in het water zien te winnen’, zegt Sir Ben Ainslie, Land Rover BAR-teamcaptain en een van de naamgevers van het team. ‘De America’s Cup is de topklasse van de zeilsport. De sport vraagt om de beste zeilers ter wereld en het beste team. Net zo belangrijk is dat ieder team zoekt naar het beste design en de beste techniek om de snelste boot te ontwikkelen. De grootste uitdaging is de aerodynamica, aangezien het grootste deel van de boot zich boven het water bevindt. Ook het zo efficiënt mogelijk inzetten van de beschikbare mankracht en het begrijpen van de controlesystemen door data-analyse vormt een uitdaging. De competitie is intens en de races worden doorgaans met slechts enkele seconden verschil gewonnen. Daarom geeft de betrokkenheid van Land Rover bij dit project ons een grote voorsprong.’

Bezoek de stand van Land Rover Nederland op de HISWA International Boat Show tussen 16 en 20 maart in Amsterdam. Op de stand, die geheel in de stijl van BAR is opgemaakt, staan de Land Rover Dicovery en de Discovery Sport. Ook buiten is de Land Rover Discovery Sport te bewonderen met een aantal bijzondere product placements.