De rubriek Pureview van Pure Luxe neemt een pure kijk op de gastronomie en gastvrijheid in Nederland en recenseert dit maal restaurant Bridges van The Grand the Amsterdam.

Sterrenrestaurant Bridges is gevestigd in 5-sterrenhotel Sofitel Legend The Grand in hartje centrum Amsterdam, een bekend en vertrouwd ontmoetingspunt voor vele internationale gasten, zakenlieden en Amsterdammers zelf. De zaak is geheel gericht op vis, met een breed assortiment van producten uit de zee steekt Chef de Cuisine Bobby Rust op een creative manier klassieke traditionele gerechten in een nieuw jasje. Van spectaculair ogende presentaties op het bord (of koraal) tot bijzondere vis-wijn combinaties; bij Bridges weten ze hoe ze dit moeten aanpakken. Wij hadden het geluk om bij Bridges te mogen komen lunchen, wat een verrassend aangename afwisseling was van het gebruikelijke dineren, een absolute aanrader. 

Bridges heeft in korte tijd haar plek veroverd als een van de beste restaurants van Nederland. Sinds 2012 is er een culinaire samenwerking tussen Bridges en sterrenchef Ron Blaauw en in november 2013 werd Bridges bekroond met een Michelinster voor subliem werk in de keuken, goede service, gastvrijheid en gezelligheid. In augustus 2015 is Bridges een complete visuele metamorfose ondergaan door Franse interieurontwerper Christophe Daudré. Hij toverde het moderne visrestaurant van The Grand om tot een nóg gezelligere, elegantere en warmere culinaire hotspot. Het restaurant ligt aan de oudste Amsterdamse gracht (Oudezijds Voorburgwal 197) en de beweging en reflectie van het water waren voor de betrokken ontwerper een inspiratiebron, wat bijvoorbeeld terug te zien is in de motieven op de wanden.

Prachtig nieuw interieur voor Bridges

Prachtig nieuw interieur voor Bridges

Bij binnenkomst is de sfeer direct bepaald door de gastvrijheid en de gezellige maar toch strakke imposante inrichting. We worden naar onze tafel begeleid bij een raam met een prachtig uitzicht op de gracht. We kregen als lunch het Menu du Chef om zo de visie van de Chef het beste weer te geven. Het avontuur begint met de oer-Hollandse favoriet: brood, met daarnaast twee verschillende soorten boter (koeien- en geitenboter) bedekt met glanzende stof gepresenteerd in een glanzende schelp, een schitterend geheel. Vervolgens worden we getrakteerd op een scala van feestelijke en inventieve amuses, wederom gepresenteerd in hetzelfde thema. Als eerste een mossel met drie verschillende dressings in een schelpje van zwart deeg. Daarna volgt een drietal kleine amuses gepresenteerd in (ditmaal) echte schelpen rustend op een stuk koraal, wederom een erg originele presentatie, waardoor we ons al als een vis in het water beginnen te voelen.


Italiaanse Sardines

Deze Italiaanse sardines werden gepresenteerd in een miniatuur oerwoud van boerenkool, daslook, matcha en een crème van zuring die als een smakelijke bodem van het gerecht diende. De combinatie van de sardines met de groenten zorgde voor een interessant fris effect wat in eerste instantie niet wordt verwacht bij sardines, een aangename verassing. Het geheel heeft een goede balans in smaken, kleur en structuur, een bijzonder verfijnd gerecht. Bij dit gerecht werd een Foral de Melgaco Reserva, Alvarinho, uit Vinho Verde, Portugal, uit 2010 geschonken.


Gegrilde Heilbot

We vervolgen onze lunch met de gegrilde heilbot gepresenteerd op een bedje van gefermenteerde witte kool en nashipeer. De witte vis werd vergezeld door een saus van jeneverbes en een krokantje aan de rand van het gerecht van foie gras. Een inventieve combinatie van vis met lever en friszure garnituren wat een uitstekende stap was na het lichte voorgerecht. Bij dit gerecht werd er Petaluma, Riesling, uit Clare Valley, Australië, uit 2007 geschonken, een volle zware bijna neon-geel ogende witte wijn met een karakter (en geur) van petroleum, een verassende combinatie bij dit friszure gerecht.


Gebraden Fazant

Bij het hoofdgerecht laten we de zee even achter ons en bevinden we ons toch nog op het land, met deze gebraden malse fazant met witlof. Toch wordt er door Bridges, wat voornamelijk een visrestaurant is, een bijzondere combinatie met een salade van koningskrab gemaakt waardoor ook dit gerecht binnen het thema van het menu blijft. Het gerecht wordt aangevuld met een saus van kastanje en cognac, en een krokantje van de huid van de fazant. Bij dit gerecht werd een La Bruja de Rozas, Vino de Pueblo, Grenache, uit Sierra de Gredos, Spanje uit 2013 geschonken, een volle rode wijn die het stuk wild uitstekend accompagneert.

Even op het 'droge' met de fazant

Even op het ‘droge’ met de fazant


Gepofte Pompoen

Als afsluiter kregen we mango-ijs met gepofte pompoen geserveerd met een flan van pistache, mandarijn en kardemom. Niet de hoofdspecialiteit van de keuken, maar desondanks een gerecht met dezelfde diepgang in smaken als de eerdere visgerechten. Dit nagerecht werd ons geserveerd met een Javier Sanz, V de Verdejo, uit Rueda, Spanje 2010, een erg zoete en intense dessertwijn met erg hoog suiker-gehalte, een gepaste afsluiter van het menu.

IMG_3614

We hebben intens genoten van onze lunch in Bridges. Het was een unieke ervaring vanaf het moment dat we binnenkwamen, en het geheel vernieuwde interieur zagen, tot aan het laatste prachtig gepresenteerde gerecht. Het team in de keuken heeft echt excellent gepresteerd deze middag. Bovendien staat Bridges bekend om de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en dit geldt zeker ook voor de lunch. Voor € 29,50 heeft u al een 2 gangen lunchmenu in een Michelin sterrenrestaurant op een van de meest exclusieve locaties in hartje Amsterdam, dat lijkt ons een unieke kans. Bridges, een uitstekend visrestaurant, uiteraard ook voor diner.

Voor meer informatie en/of reserveringen gaat u naar de website van Bridges.