Samen met een zeer select groepje journalisten mocht Pure Luxe afgelopen donderdag aanwezig zijn in het Waldorf Astoria Amsterdam voor  een middag “Taste of Waldorf”. Dit bleek achteraf een culinaire smaakexplosie te zijn van het allerhoogste gastronomische niveau.

Met een heerlijk glas koude champagne trappen we af in de keuken en stelt general manager Roberto Payer ons voor aan sterrenchef Sidney Schutte en krijgen we te horen hoe deze middag eruit gaan zien. Vervolgens worden er gerechten geserveerd in de Hooft Ballroom, de private dining Maurer Room, het (vernieuwde) Goldfinch Brasserie en (2-Michelinsterren) Librije’s Zusje Amsterdam. Om uiteindelijk te eindigen voor een bijzondere koffievariatie in The Vault Bar.

Sterrenchef Sidney Schutte en Waldorf Astoria's general manager, Roberto Payer

Sterrenchef Sidney Schutte en Waldorf Astoria’s general manager, Roberto Payer

Sinds Waldorf Astoria Amsterdam op 1 mei 2014 de deuren opende en haar prachtige interieur onthulde is het hotel voor gasten en bezoekers uit de hele wereld een gewilde bestemming. Het luxueuze hotel aan de Herengracht 542- 556 is gevestigd in zes grachtenpanden uit de 17e en 18e eeuw. De voormalige patriciërshuizen vertellen elk een eigen verhaal.

De monumentale grachtenlocatie, tussen Utrechtsestraat en Reguliersgracht, maakt deel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het elegante en statige Waldorf Astoria Amsterdam beschikt over 93 luxe kamers en een exclusieve Guerlain Spa. Op culinair gebied onderscheidt Waldorf Astoria Amsterdam zich met gastronomie op topniveau.

De Prachtige Hooft Ballroom

De Prachtige Hooft Ballroom

Gastronomie op topniveau

Waldorf Astoria Amsterdam verwierf direct al in het eerste jaar van haar bestaan een grote reputatie op culinair gebied. Hotelgasten en restaurantbezoekers uit binnen- en buitenland genieten van gastronomie op topniveau in het fine dining restaurant Librije’s Zusje Amsterdam, dat 7 maanden na de opening met twee Michelinsterren werd beloond.

Goldfinch Brasserie opende voorjaar 2015 als tweede restaurant in Waldorf Astoria Amsterdam. Het hotel beschikt voorts over een royale Ball room, bijzondere meeting rooms, de exclusieve Maurer Room voor private dining en The Vault cocktailbar. Food & Beverage Manager van Waldorf Astoria Amsterdam is Geralda Joziasse. De banquetingafdeling staat onder leiding van Robert-John van Exter.

Sterrenchef Sidney Schutte hier bij Librije's Zusje

Sterrenchef Sidney Schutte hier bij Librije’s Zusje

Executive chef sidney schutte

Sidney Schutte, SVH Meesterkok, voormalig chefkok van 3-sterrenrestaurant De Librije in Zwolle en voormalig executive chef van The Landmark Mandarin Oriental in Hong Kong, heeft als Executive Chef de leiding in Waldorf Astoria Amsterdam.

Op verzoek van Jonnie en Thérèse Boer, eigenaren van De Librije en als culinair adviseurs betrokken bij de opzet van de restauratieve voorzieningen in Waldorf Astoria Amsterdam, kwam Sidney Schutte in 2013 terug naar Nederland om in het nieuw te openen hotel met restaurant Librije’s Zusje Amsterdam, aan de slag te gaan als executive chef. Hij ontwikkelde een gastronomische visie waarin de onderscheidende filosofie, kwaliteiten en waarden van Waldorf Astoria en zijn jarenlange ervaring op het hoogste culinaire niveau samensmelten.

Sidney Schutte geeft zijn persoonlijke signatuur aan gerechten en bereidingen door veelal te werken met lokale producten, gecombineerd met invloeden en ingrediënten uit de Aziatische keuken. Hij wordt geroemd om zijn ‘spannende’, evenwichtige smaakcombinaties en zijn creatieve vegetarische gerechten.

Librije’s Zusje amsterdam

Librije’s Zusje Amsterdam zetelt in een ingetogen luxe setting op de benedenverdieping van Waldorf Astoria Amsterdam, met uitzicht op de rustieke beeldentuin. Op de menukaart is het handschrift van de executive chef zeer herkenbaar in specifieke gerechten en bereidingen.
Hier beleven gasten een ongekende culinaire ervaring met zinnenprikkelende smaaksensaties in subtiel samengestelde menu’s en à la carte gerechten. Het fine dining restaurant schreef historie door binnen zeven maanden na de opening, in november 2014, direct twee Michelinsterren te verwerven. Een absoluut ongekende situatie. Hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin Benelux bevestigde de uitzonderlijke prestatie in een interview: “Het is een unicum in Nederland dat een nieuw restaurant met een nieuw team binnen zeven maanden twee sterren verdient.”

Librije’s Zusje Amsterdam kreeg eind 2014 direct nog meer erkenning, o.a. als Beste Nieuwkomer bij de Restaurant Awards; als hoogste binnenkomer, op nr. 50, in de tophonderd van restaurantgids Lekker en eveneens als best gewaardeerde nieuwkomer met 17 punten in de Gault Millaut gids. In de nieuwste edities van beide gidsen voor 2016 is Librije’s Zusje Amsterdam de snelste stijger in Lekker, naar plek 30, en klimt het op ranglijst in de Gault Millaut gids naar 17.5 punt. De zeer ervaren en beminnelijke gastheer van Librije’s Zusje Amsterdam is Sascha Speckemeier. Sinds 1 januari 2016 is de nieuwe sommelier, Lotte Veneman, tot het team toegetreden.

Goldfinch Brasserie

Voorjaar 2015 streek het wereldberoemde puttertje neer in Waldorf Astoria Amsterdam en vestigde zich als Goldfinch Brasserie in de elegante ruimte beneden, grenzend aan de binnentuin. Door het grote succes van Librije’s Zusje Amsterdam was een tweede volwaardig restaurant gewenst. Executive Chef Sidney Schutte en zijn sous chef Tomas Bron ontwikkelden nieuwe gerechten voor Goldfinch Brasserie. Op de menukaart worden die gecombineerd met klassiekers en favorieten uit de internationale keuken. Hotelsommelier Pieter Vermeij adviseert u bij de ruime keuze aan bijzondere wijnen uit de eigen wijnkelder.

Taste of Waldorf Astoria

In november 2015 werd Sidney Schutte geselecteerd als een van de vijf topchefs van Waldorf Astoria wereldwijd, voor deelname aan de Taste of Waldorf Astoria competitie. De opdracht was om samen met een Amerikaanse gelegenheidskompaan, ‘rising star chef ’ Grae Nonas uit Texas, een nieuw iconisch Waldorf Astoria gerecht te ontwikkelen. Naar een idee van Sidney Schutte creëerden zij een sensationeel vegetarisch gerecht op basis van beukenzwam. Deze spectaculair ogende Beech Anemone is een van de vijf gerechten die op 23 februari 2016 in de finale van dit prestigieuze evenement in New York wordt gepresenteerd.

Meer aangename verpozingsplekken

Peacock Alley is de plek om te zien en gezien te worden en af te spreken voor een Afternoon Tea of aperitief. De opvallende raambekleding, het handgeblazen glaswerk, de lampen en klassieke meubels in de elegante lounge- en dinerruimte zorgen voor een authentieke ambiance. In de voormalige bankkluis is The Vault cocktailbar gevestigd, een sfeervolle intieme ruimte om van signature cocktails te genieten, van Waldorf Astoria klassiekers, de mooiste wijnen, het beste gedestilleerd en bijzondere lokale likeuren. Gepresenteerd ‘met een verhaal’, door bartender Wilson Pires. De originele Rococo Maurer Room is voor private dining.

Alle verder informatie en/of boekingen via de website van het Waldorf Astoria Amsterdam.

Het Waldorf Astoria is gehuisvest in maar liefst zeven panden aan de Amsterdamse Herengracht

Het Waldorf Astoria is gehuisvest in maar liefst zeven panden aan de Amsterdamse Herengracht