Er zijn honderden geweldige parfums voor mannen, maar wat maakt van een parfum een klassieker? Tussen al die geuren voor mannen zijn er maar weinig die door de tijd heen populair zijn gebleven. Een klassieker is dan ook een geur die niet tijdelijk in de mode is, maar gedurende de jaren populair blijft bij mannen met de vele eisen die ze aan een geur stellen. Dus of je nu voor het eerst jezelf verdiept in geuren of al jaren hetzelfde geurtje uit de schappen van de Etos haalt, hier zijn een vijftal klassiekers die elke man een extraatje geven.

 

perfume9

Penhaligon’s Blenheim Bouquet

Ontwikkeld in 1902 voor de Graaf van Marlborough en gedragen door ontelbare belangrijke figuren door de geschiedenis heen, is deze geur vandaag de dag misschien nog wel populairder dan ooit tevoren. Een tijdloze mix van citrus, hout en zwarte peper, deze geur gaat net zoals een op maat gemaakt pak nooit uit de mode.

 

perfume5

Guerlain Vetiver

Met heerlijke geuren van hout, specerijen, tabasco en citrus, is deze geur gemaakt door Jean Paul Guerlain een revolutionaire geur wanneer deze uitkwam in 1961 doordat de aardachtige geur van de vetiver wortel de basis van dit parfum vormt. Vandaag de dag zijn vetiver geuren immens populair met geuren zoals Tom Ford’s Grey Vetiver, maar deze geur die de oorsprong van deze trend is, is terecht een klassieker. De geur is vandaag de dag nog steeds actueel door het warme, sexy karakter met een frisse natoon.

 

perfume10

Giorgio Armani Aqua di Gio Pour Homme

Er zijn maar weinig geuren die je als cadeau zou kunnen geven aan een man en hij er meteen verliefd op wordt. Maar Armani’s Aqua di Gio is een van de geuren waar bijna elke man blij van wordt. Gemaakt met een herkenbare zoet-bittere geur, met de frisheid van water. In de jaren ’90 was deze geur immens populair en vandaag de dag wordt deze nog steeds consistent verkocht. Doordat deze geur bij elk dagdeel past blijft óók deze geur een echte klassieker.

YVRA-geuer

YVRA 1958

Een geur die vergeleken met de rest uit deze lijst pas net komt kijken, maar YVRA 1958 is wat ons betreft nu al een klassieker. YVRA 1958 lonkt naar de klassieke, transparante eaux de cologne die de jaren zestig en zeventig domineerden, maar is nét wat pittiger, aromatischer en langer aanhoudend. YVRA 1958 opent met ontwikkelaar Yvo’s  voorliefde voor citrus. Daarom is gebruikgemaakt van een even heftige als prijzige variant uit Calabrië. Het transparante karakter wordt verder onderbouwd en versterkt met sprankelende noten als orange flower en gember. Het openingsakkoord wordt vervolgd met een kruidiger thema om uiteindelijk – dankzij krachtig cederhout, patchouli en tonkaboon – over te gaan in een lang sluimerend slotakkoord.

perfume1

Christian Dior Eau Sauvage

Ontwikkel in 1966 door Edmond Roudnitska, Eau Sauvage is bekend geworden als dé schone elegante geur. Het is door menig parfum kenners uitgeroepen tot de belangrijkste geur van de tweede helft van de afgelopen eeuw. Het is de eerste geur die een nieuw ontdekt ingrediënt gebruikte genaamd Hedione, of Di-Hydro Jasmonate, een moleculair bestandsdeel van jasmijn die een uitgesproken citrus geur bevat. Doordat deze geur minder doordringend is dan de meeste citrus tonen, was dit een perfect ingrediënt voor een meer complexere laag van geur tonen, waarbij de geur nog steeds fris blijft.