De nieuwe Audi R8 Spyder met atmosferische V10-motor koppelt het plezier van open rijden aan indrukwekkende prestaties. Dat doet hij met een vermogen van 397 kW/540 pk, een sprint van 0 naar 100 km/u in 3,6 seconden en een topsnelheid van 318 km/u. Een nieuw rijdynamieksysteem met performance-modus en een Audi Space Frame dat 50 procent stijver is ten opzichte van zijn voorganger, dragen verder bij aan het rijplezier. De nieuwe high-performance roadster van Audi wordt onthuld tijdens de New York International Auto Show.

audir8spyder8

De nieuwe Audi R8 Spyder heeft een lichtgewicht stoffen kap die slechts 44 kilo weegt en uitmondt in twee vinnen. Deze sluiten optisch aan op de motorafdekking, wat perfect past bij het sportieve design van deze high-performance sportwagen. Niet alleen de V10-motor van de R8 Spyder levert topprestaties, dat doet zijn dak eveneens: het kan elektrohydraulisch in 20 seconden worden geopend en gesloten, ook rijdend, tot een snelheid van 50 km/h. De achterruit kan separaat worden geopend en gesloten; bij een geopend dak kan het als windscherm fungeren.

audir8spyder6

Dankzij aluminium en koolstofvezel componenten weegt de Spyder slechts 1.612 kilo. Dankzij speciale verstevigingsmaatregelen bij de dorpels, de A-stijlen en de voorruitomlijsting is de torsiestijfheid van de R8 Spyder met meer dan 50 procent toegenomen ten opzichte van het vorige model, terwijl de stijve carrosserie dankzij tal van gewichtsbesparende maatregelen slechts 208 kilo weegt. De nieuwe Audi R8 Spyder is 14 millimeter korter dan het vorige model, maar tegelijkertijd 38 millimeter breder. De hoogte bleef onveranderd ten opzichte van de eerste generatie R8 Spyder, net als de wielbasis.

audir8spyder7

Puur autosport-DNA: de V10-motor
Voor de aandrijving zorgt een atmosferische 5.2-liter middenmotor met dubbel injectiesysteem. De krachtbron produceert een indrukwekkende sound, die tegen meerprijs wordt versterkt door een sportuitlaatsysteem met hoogglans zwarte uitlaatpijpen. Het vermogen van 397 kW/540 pk en het koppel van 540 Nm bij 6.500 tpm zorgen voor bijpassende prestaties: van 0 naar 100 km/u vergt slechts 3,6 seconden, de topsnelheid bedraagt 318 km/u. Efficiency-verhogende technologieën zoals de cilinderuitschakeling (COD) en de zeilfunctie – waarbij de auto voortrolt met losgekoppelde motor – dragen bij aan een 10 procent lager verbruik ten opzichte van het vorige model. De nieuwe Audi R8 Spyder verbruikt 11,7 liter per 100 kilometer, wat overeenkomt met 277 gram CO2 per kilometer.

audir8spyder3

Maximale stabiliteit en rijprestaties dankzij quattro-aandrijving
De V10 is gekoppeld aan een zeventraps S tronic-transmissie en nieuw quattro aandrijfsysteem met elektrohydraulisch bediende lamellenkoppeling op de vooras. De koppeling kan het vermogen volledig variabel over de wielen verdelen (tot maximaal 100 procent naar de voor- of achterwielen) en is watergekoeld voor optimale prestaties. Op de achteras is een mechanisch sperdifferentieel toegepast. Audi drive select biedt keuze uit vier rijstanden, van zeer sportief tot comfortabel. Wanneer voor het R8 performance-stuurwiel wordt gekozen, zijn nog drie rijprogramma’s beschikbaar: droog wegdek, nat wegdek en sneeuw. De Audi R8 Spyder wordt standaard geleverd op 19 inch velgen met 245/35 banden op de vooras en 295/35 banden achter. Tegen meerprijs zijn 20 inch velgen verkrijgbaar met 245/30 banden aan de voorzijde en 305/30 banden achter.

audir8spyder1

Focus op de bestuurder

Alle belangrijke functies kunnen vanaf het stuurwiel worden bediend, zodat de bestuurder zijn aandacht op de weg kan houden. De 12,3 inch grote Audi virtual cockpit toont alle informatie op overzichtelijke wijze met behulp van 3D-techniek.

De marktintroductie van de nieuwe Audi R8 Spyder staat gepland voor september 2016, de verkoop start deze zomer. Prijzen worden in aanloop naar de introductie bekendgemaakt.

audir8spyder10