Met 80 kW/109 pk is de nieuwe Smart BRABUS een van de sportiefste auto’s in zijn klasse. Naast de krachtige turbomotor is die status te danken aan het BRABUS Performance-sportonderstel met het speciaal aangepaste ESP®, de sportief afgestelde stuurbekrachtiging en de sportief afgestelde twinamic automatische transmissie met dubbele koppeling en Race Start-functie. Ook krijgt het model standaard sportieve looks vanbinnen en vanbuiten. De nieuwe Smart BRABUS is leverbaar als fortwo, fortwo cabrio en forfour. De prijzen worden begin juni bekend gemaakt en de eerste modellen staan vanaf augustus 2016 bij de dealer. 

16C278_16
16C278_14

De nieuwe Smart BRABUS modellen zijn krachtiger dan welke vorige standaard smart dan ook. Dat komt omdat het vermogen en maximumkoppel ten opzichte van het vorige model zijn toegenomen met respectievelijk 5 kW en 23 Nm tot respectievelijk 80 kW/109 pk bij 5750 t/min en 170 Nm bij 2000 t/min. Het resultaat is een overeenkomstig sportief prestatieniveau. De Smart BRABUS fortwo bijvoorbeeld accelereert in 9,5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h, terwijl de smart BRABUS forfour een top van 180 km/h noteert.

16C277_15
16C277_36

Toch is de sterkere turbomotor niet het enige technische hoogstandje. Het sportieve rijgedrag is mede te danken aan de volgende verregaande aanpassingen:

  • De brandstofdruk is met 2 bar gestegen. De luchttoevoer naar de motor is geoptimaliseerd.
  • De vering en demping van het BRABUS Performance-sportonderstel zijn 20% straffer dan die van het BRABUS sportonderstel, waarbij de stabilisator aan de vooras de neiging tot overhellen met 9% verminderd, terwijl het ESP® speciaal op deze uitvoering werd afgestemd.
  • De sportief afgestelde Direct steering met snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging en variabele overbrenging stuurt zwaarder voor de smart BRABUS. Daardoor geeft de besturing nog meer feedback over de actuele grip van de banden, en versterkt zo de communicatie tussen bestuurder en auto. Het gevolg is een betere controle over de auto en nog meer rijplezier.
  • Met een tot 40% snellere reactietijd en een kortere overbrenging dan het 66 kW-model, is de twinamic zestraps automatische transmissie met dubbele koppeling sportief afgesteld. De transmissie beschikt tevens over een Race Start-functie die vanuit stilstand automatisch het optimale toerental en de meest gunstige koppelingslip kiest voor een maximale acceleratie. Om de Race Start-functie te kunnen gebruiken, dient de bestuurder slechts het rempedaal los te laten, nadat hij die daarvoor had ingetrapt, en het gaspedaal volledig in te trappen.
  • De BRABUS sportuitlaat is geoptimaliseerd met het oog op tegendruk.
16C276_03

De sportieve topmodellen van de nieuwste smart generatie onderscheiden zich uiterlijk door een achterdiffusor in matgrijs met uitlaatsierstukken in chroomlook en BRABUS lichtmetalen Monoblock IX-velgen in matgrijs en glansgedraaid. De Smart fortwo krijgt Yokohama sportbanden in de maten 185/50 R 16 H (voor) en 205/40 R 17 H (achter). De Smart forfour wordt geschoeid met 185/45 R 17 H (voor) en 205/40 R 17 H (achter). Alle Smart BRABUS uitvoeringen worden standaard geleverd met een afsluitbaar dashboardkastje, het Cool & Audio pakket en automatische afstandswaarschuwing. De Smart BRABUS fortwo coupé en forfour krijgen af fabriek bovendien een panoramadak.

16C276_37

Smart BRABUS Xclusive: de nieuwe premium uitrusting

Het nieuwe high-end uitrustingsniveau BRABUS Xclusive garandeert nog meer sportieve elegantie in de stad. Enkele highlights:

  • BRABUS sportstoelen in nappaleder geperforeerd/leder zwart met speciale siernaden in grijs
  • BRABUS combi-instrument met een materiaalmix van kunstleder en stof
  • BRABUS dashboardinstrument met cockpitklok en toerenteller
  • BRABUS vloermatten
  • Xclusive-logo’s in de spiegeldriehoek of op de B-stijl

De BRABUS Xclusive vertrouwt standaard ook op het LED & Sensor pakket, stoelverwarming voor de bestuurder en voorpassagier en bij de Smart forfour readyspace stoelen achter met uitneembare cargobox.

Liever iets lezen over een grote luxe auto, bijvoorbeeld over deze Rolls-Royce, klik dan hier.

smart BRABUS fortwo coupé, 2016, white smart BRABUS forfour Xclusive, 2016, red smart BRABUS cabrio Xclusive, 2016, tailor made dark blue shiny

smart BRABUS fortwo coupé, 2016, white
smart BRABUS forfour Xclusive, 2016, red
smart BRABUS cabrio Xclusive, 2016, tailor made dark blue shiny