Kenners zien het meteen: de architect van project STATE in Amsterdam heeft zich laten inspireren door het
wereldberoemde Flatiron Building1 in New York. Het gebouw is ontwikkeld door Van der Vorm Projectontwikkeling en omvat circa 300 appartementen waarvan 43 koopappartementen- en penthouses. De koopappartementen liggen op de 10e tot en met de 18e verdieping en variëren van 70 tot 180 m2. De daarboven gelegen penthouses zijn substantieel groter en zijn verkrijgbaar van 200 tot 400 m2.

project STATE Amsterdam rooftop pool

“Ronduit spectaculair is dat het penthouse een groot buitenzwembad krijgt”, aldus Leslie de Ruiter van Christie’s International Real Estate dat samen met Eefje Voogd de verkoop van STATE behartigt. “In het buitenland2zien je dat wel vaker – ondermeer bij het duurste penthouse ter wereld, in Tour Odeon in Monaco3 dat voor zo’n 320 miljoen euro te koop is – maar voor Nederland hebben we absoluut de primeur”, vervolgt De Ruiter.

The-Jewel-of-40-Mercer-Is-A-Luxe-Penthouse-In-SoHo-New-York-2

Hotels met een zwembad op de topverdieping bestaan al wel in Nederland, zoals bijvoorbeeld het onlangs geopende W Hotel in Amsterdam4 maar tot nu toe was deze bijzondere luxe nog niet beschikbaar voor een Nederlands penthouse. Er zijn uiteraard meer appartementencomplexen met een zwembad voor algemeen gebruik, maar nog nergens exclusief voor het penthouse.

Denise 32415-flatiron-building-1920x1200-world-wallpaper3

Project STATE wordt gerealiseerd in het nieuwe Amstelkwartier, slechts gescheiden van de Rivierenbuurt (Stadsdeel Zuid) door rivier de Amstel en gelegen aan de rand van het centrum. In het binnen de Amsterdamse ring gelegen Amstelkwartier worden in totaal zo’n 1.500 woningen, 5.500 m2 werken en winkelen met een hotel, een school en een stadspark gerealiseerd. Veel woningen zijn al opgeleverd en een aantal projecten zijn nog in de fase van realisatie.

De huur- en koopappartementen in dit project hebben een aparte entree om de exclusiviteit van de koopappartementen te benadrukken. ZZDP Architecten te Amsterdam tekende voor het ontwerp; de personen die het aldaar hebben getekend zijn de partners van ZZDP zelf, architecten ir Joris Deur en ir Adam Smit. Van der Vorm heeft de 252 huurappartementen verkocht aan Bouwinvest en de verkoop van de 43 koopappartementen start formeel in juli van dit jaar.

Flatiron_Building_3618433845_5745ebc1b9

De prijzen worden later bekend gemaakt “maar reken op zo’n € 400.000 tot zo´n € 3.000.000”, indiceert Christie’s desgevraagd. Qua kopersgroep wordt nadrukkelijk gemikt op Amsterdammers en mensen uit de regio. Eerder uitte burgemeester Van der Laan nog zijn bezorgdheid over rijke buitenlanders die Amsterdam zouden leegkopen5 . “Natuurlijk valt niet uit te sluiten dat zich wederom een internationale koper voor één van de penthouses meldt, maar het zou extra leuk zijn als een ras-Amsterdammer met zwemdiploma het penthouse met zwembad koopt”, knipoogt De Ruiter.

Lees ook: Verkocht Voor € 275 Miljoen: Dit is de Meest Dure Villa Ter Wereld