Nadat we dachten dat het niet duurder en exclusiever kon in Amsterdam, gaat volgende week de verkoop van project Dam3 van start. Pal naast de Bijenkorf herontwikkelt Bouwmaatschappij Verwelius Bouw haar voormalige hoofdkantoor tot 14 uiterst exclusieve appartementen en penthouses. Op 5-sterren niveau wonen op De Dam.

“Geheel nieuw in Nederland is de vijf sterren residentie service die door Krasnapolsky wordt aangeboden”, Dat onthult glamourmakelaar Leslie de Ruiter van Christie’s International Real Estate dat de verkoop verzorgt en die Pure Luxe exclusief extra beeldmateriaal stuurde zojuist. Volgende week begint de verkoop. . “Denk aan valet parking, concierge, catering, privé butler, wasserij en beveiliging”, verduidelijkt hij. Dit unique selling point in combinatie met de locatie moet gefortuneerde kopers verleiden voor Dam3.

Update: Justin Bieber heeft een penthouse op de Dam gekocht voor 25 miljoen.

1812,0 Verwelius - Dam 3 Amsterdam - Dam ooghoogte_match_300dpi

 

In Londen, Monaco, Parijs en Dubai zijn luxe appartementencomplexen gecombineerd met een vijf sterren hotel al heel populair. Zo zijn daar bijvoorbeeld in Londen de Bulgari Residences1, in Miami de Armani Residences2 en in Beijing de Four Seasons Private Apartments3. Deze gebouwen zijn juist door de extra hotelservices ongekend populair gebleken. Verwelius en Christie’s introduceren dit nu dus ook in Nederland.

Nog meer dure huizen? Lees hier over het duurste penthouse van Amsterdam van horecatycoon Won Yip.

“Los van de services krijg je niet elke dag krijg je de kans om overbuurman van de Koning te worden, want de locatie is natuurlijk majestueus, pal tegenover het Paleis op de Dam”, voegt Christie’s nog toe.

Al dit moois heeft natuurlijk wel een prijskaartje. De 14 appartementen en penthouses variëren van 118 tot 1.230 m2 (inclusief terras van 185 m2) en als prijsindicatie noemt Christie’s 1,1 tot 25 miljoen euro. Dat laatste zou een nieuw record zijn nadat eerder dit jaar in project Pontsteiger in Amsterdam een penthouse van 1.440 m2 voor naar verluidt 16 miljoen werd verkocht.

De Amsterdamse woningmarkt is booming, zeker ook in het topsegment. In 2015 werden in de stad 315 woningen boven het miljoen verkocht en ook dat is ongekend, een veelvoud zelfs van de verkoopaantallen vóór de crisis.

Ter vergelijking de verkoopaantallen in Amsterdam boven € 1.000.000 (bron: NVM):

2015: 315,

2014: 205

2013: 133

2012: 105

2011: 148

2010: 121

De vraag is enorm: voor project Pontsteiger met 62 appartementen waren meer dan 1.600 inschrijvingen, maar bijvoorbeeld ook voor project de Twaalf van Ruysdaels – sinds vorige week uitverkocht – waren zelfs 800 inschrijvingen voor 12 appartementen.

Burgemeester Van der Laan sprak eerder zijn bezorgdheid uit over rijke buitenlandse kopers die de binnenstad van Amsterdam zouden opkopen6. Christie’s verwacht specifiek voor dit project een bovengemiddelde internationale belangstelling, juist door de combinatie met de vijf sterren hotelservices. Daarom zal de verkoop ook behartigd worden vanuit de Christie’s kantoren in Amsterdam, Londen en New York. Het is een feit dat buitenlandse sterren graag in Nederland verblijven: zo was eerder horecatycoon Won Yip Brad Pitt te snel af4 voor het Pontsteiger penthouse en ging ook het gerucht dat Madonna5 het grootste penthouse van Rotterdam gekocht zou hebben. Ook internationale zakenmensen hebben interesse voor Amsterdam, getuige de verkoop vorig jaar van een historisch pand op de Herengracht voor 6,7 miljoen aan de Turkse miljardair Erman Ilicak.

Maar ook de Nederlandse Quote 500 leden zullen met belangstelling naar dit project kijken, want juist door de hotelservices van Krasnapolsky7 zijn deze appartementen bij uitstek geschikt als chique pied-a-terre. Het bestaande gebouw wordt intensief herontwikkeld. Verwelius heeft de beroemde architect Cees Dam ingeschakeld om de bestaande gevel te vervangen door een compleet nieuwe gevel en ook een penthouseverdieping op het gebouw te plaatsen; het penthouse heeft daardoor niet alleen een riant dakterras, maar ook plafonds van zo’n vier meter hoog. En het dynamische centrum van Amsterdam ligt dan weliswaar aan je voeten, maar dankzij de bouwkwaliteit en het materiaalgebruik heerst in de appartementen zelf absolute rust.

Overigens hoef je natuurlijk geen internationale beroemdheid te zijn of in de Quote 500 te staan om een appartement in dit project te kopen, zo benadrukt Leslie de Ruiter. Ook ras-Amsterdammers zijn van harte welkom. De verkoop start formeel eind mei 2016.