Toyota Australië heeft vandaag in Sydney het doek getrokken van een spectaculair ogende conceptauto: de Toyota GT86 Shooting Brake. De sportcoupé biedt door zijn langere daklijn meer bagageruimte, terwijl de opvallende styling van de GT86 is gehandhaafd. Toyota heeft vooralsnog geen productieplannen.

Het unieke conceptmodel is ontwikkeld door het Product Design-team van Toyota Australië. Toen GT86-productmanager Tetsuya Tada tijdens een bezoek aan Australië in november 2014 een kleimodel van de shooting brake op schaal zag, was hij compleet verrast. “Ik vond het design zó goed dat ik mijn prototypemakers de opdracht gaf om de GT86 Shooting Brake te bouwen”, zegt Tada. Het studiemodel is compleet met de hand vervaardigd in Japan.

02_Toyota_GT86-Shooting_Brake_Concept

Kenmerkende styling

Typisch voor een shooting brake is het langere, licht aflopende coupédak. Het design van de GT86 leent zich perfect voor deze make-over. Het ontwerpteam heeft alleen de noodzakelijke aanpassingen verricht, zodat het unieke en pure karakter van de vierpersoons, achterwielaangedreven GT86 behouden is.

Lifestyle activiteiten

Dankzij de shooting brake-styling hebben de achterpassagiers meer hoofdruimte en is de bagageruimte flink toegenomen. Het dak van de GT86 Shooting Brake is met dragers geschikt voor het vervoer van lifestyle zaken als surfboards, fietsen en ski’s. Het prototype is volledig functioneel en heeft zich op diverse testcircuits van Toyota bewezen als een veelzijdige maar bovenal praktische sportcoupé.

Geen productieplannen Shooting Brake

Met het conceptmodel geeft Toyota aan welke mogelijkheden de GT86 heeft, ook al bestaan nu geen productieplannen. “We zeggen nooit nooit en ik zou het echt fantastisch vinden als de GT86 Shooting Brake in productie gaat”, zegt Tetsuya Tada. “De auto laat perfect Toyota’s passie zien voor het maken van auto’s die fun to drive zijn.”

04_Toyota_GT86-Shooting_Brake_Concept

Vernieuwde GT86 eind 2016 in Nederland leverbaar

De levering van de vernieuwde GT86 sportcoupé start eind 2016. De lichtvoetige sportauto oogt nog daadkrachtiger met een grotere, laag geplaatste luchtinlaat in de voorbumper. De LED-koplampen en richtingaanwijzers zijn opnieuw ontworpen. Ook de achterlichten zijn voorzien van LED-techniek. Grote lichtmetalen wielen met de spaken in een gedraaid profiel maken het agressievere voorkomen compleet.

Betere touch & feel voor interieur

Het interieur van de vernieuwde Toyota GT86 krijgt een betere touch & feel door onder meer nieuwe stoelbekleding met leder en alcantara en een met suède afgewerkte cockpit en dito portieren. De stoelen en het sportstuurwiel krijgen door zilverkleurige stiksels een rijkere uitstraling. De naaf van het stuurwiel is voorzien van het inmiddels bekende 86-logo, waarin de zuigers van de boxermotor herkenbaar zijn. Prijzen en specificaties maakt Toyota later bekend.

 

03_Toyota_GT86-Shooting_Brake_Concept