Bepaalde klassiekers die nu voor miljoenen geveild worden, waren niet altijd zoveel geld waard. Dat is ook het verhaal van deze volbloed raceauto van Jaguar: een zeldzame C-Type uit de jaren vijftig.

Le Mans
Er zijn slechts 45 exemplaren van de Jaguar C-Type gebouwd, waarvan nu slechts nog een handvol over is. Acht stuks deden mee aan de 24 Uur van Le Mans; in 1951 en 1953 wist het Britse merk met dit model te winnen. Onder meer Stirling Moss zat achter het stuur van deze Jaguar.

In de jaren zestig was er echter aanzienlijk minder interesse in gepensioneerde raceauto’s dan nu. Zo kon het gebeuren dat deze C-Type, voorzien van een 3,4-liter zes-in-lijn met 220 pk, voor slechts 635 Britse ponden van eigenaar verwisselde in 1963. Zelfs wanneer we rekening houden met inflatie is dat omgerekend slechts 15.000 euro.

Museum
Zo kwam de auto in het bezit van autosportfotograaf Guy Griffiths, die als hobby klassiekers (waaronder ook Bugatti’s) bewaarde in een museumpje bij hem thuis. Deze liefhebber overleed in 2003. Zijn kinderen hebben nu besloten om de C-Type in kwestie te veilen.

Bonhams verwacht dat de auto vier miljoen pond oplevert, omgerekend ruim vijf miljoen euro, mede omdat deze C-Type nog in originele staat verkeert – inclusief de nodige deukjes en andere gebruikssporen. Op 13 mei gaat deze bijzondere Jaguar onder de hamer.