De rubriek Pureview van Pure Luxe neemt een pure kijk op de gastronomie en gastvrijheid in Nederland en recenseert dit maal restaurant De Nederlanden te Vreeland.

In Vreeland aan de Vecht, tussen Amsterdam en Utrecht, ligt op een uiterst pittoreske locatie naast een ophaalbrug het charmante restaurant De Nederlanden. Het etablissement wordt vandaag de dag geleid door het echtpaar Wilco en Caroline Berends, waarbij chef-kok Wilco al meer dan 16 jaar met succes Michelin ster gerechten serveert. Zijn achtergrond uit het Noord-Hollandse Barsingerhorn is terug te vinden in zijn gerechten, waarbij hij uitsluitend gebruik maakt van verse en seizoengebonden producten. Verder bestaat er ook de mogelijkheid om te verblijven in een van de kamers boven het restaurant.

Na een rit van 20 minuutjes vanuit Amsterdam komen we bij aflag Vinkeveen en rijden we het grind op naast de Vecht en worden we vol enthousiasme ontvangen door Caroline Berends die ons verwijst naar een tafel in de serre van het restaurant met uitzicht op de Vecht en het charmante ophaalbruggetje. De Pure Luxe Experience bestaat uit een lunch bij Restaurant De Nederlanden, waarbij we  al snel worden bedient met een aantal kleine aperitiefjes, een sprankelend glas bubbels en heerlijk warm brood met boter, zout en olijfolie. Een goed begin is nu eenmaal het halve werk.

Bij de keuze voor het voorgerecht verschillen de meningen en wordt er zowel de proeverij van oesters als de eendenlever met bessen besteld. De oesters op 6 bijzondere bereidingen is een echte signature dish van De Nederlanden en bij de presentatie blijkt al direct waarom. Alle 6 de oesters worden samen met een glas champagne op bijzondere wijze gepresenteerd waardoor een collage ontstaat van verschillende spectaculaire kleuren en aroma’s wat er zo fantastisch uitnodigend uitziet dat mijn tafelgenoot enigszins spijt krijgt van zijn keuze voor de eendenlever met bessen. Een greep uit de bereidingen van de oesters bevat gin-tonic, citrus met Noordzee krab en zwarte botersaus met rode peper, de oesters zijn zowel innovatief als perfect in balans op het gebied van smaak en aroma. Bij elke oester liefhebber móét dit gerecht op de bucket list staan en ik zet ze er stiekem nogmaals op..!

Gesmoorde tarbot met truffel

Gesmoorde tarbot met truffel

We zetten de Experience door met het hoofdgerecht van gesmoorde tarbot met truffel, smoorvocht met Champagne, doperwten, cantharellen, lamsoren en de laatste asperges van het seizoen. Waarin chef-kok Berends wederom laat zien dat hij de seizoengebonden producten op een moderne en originele manier verwerkt in zijn creative gerechten. Een royaal hoofdgerecht waarin de rijke smaken van de tarbot met truffel de natuurlijke voortzetting van de lunch perfect verzorgen, zo zien we het graag! Bij dit gerecht werd een wijn van D. Sadie geserveerd van de Roussanne druif uit Swartland, Zuid Afrika 2014.

Als dessert konden we de uiterst bijzondere “De Hollander kaaswagen” vol met mooie kazen niet weerstaan. Zo werd ons verteld dat de unieke wagen zelfs zo’n groot succes is dat deze ook door andere restaurants word besteld en gebruikt. Een uniek gepresenteerd en heerlijk bord kaas met een glas Tawny port vanaf de kaaswagen maakt ons uiterst gelukkig. Na de grandeur van de kaaswagen sluiten we de Experience af door onze zoete trek te bevredigen met de souffle van vanille en kwark met vlierbloesem roomijs samen met een glas  om vervolgens nog na te genieten van de hele ervaring met een kopje koffie en een aantal kleine lekkernijen.

Een onverwachts & uniek plezier in Vreeland, dat bleek Restaurant de Nederlanden al snel te zijn. We hebben genoten van de gastvrijheid van Caroline en de kunsten van chef-kok Wilco Berends, een echt power couple! We kunnen niet wachten om snel weer eens terug te keren naar Vreeland om de tweede keer oesters van de bucket list af te kunnen strepen..!

Zie voor meer informatie (of reserveringen) de website van De Nederlanden.

Lees ook: Pure Luxe Experience: DoubleTree Hotel, SkyLounge Bar & Eastwood Grill By Hilton Amsterdam