De rubriek Pureview van Pure Luxe neemt een pure kijk op de gastronomie en gastvrijheid in Nederland en recenseert dit maal restaurant Wox in Den Haag.

Terug in 1999 opende Restaurant Wox voor het eerst haar deuren. Na 12 jaar operationeel te zijn geweest aan het mooie Buitenhof is het restaurant sinds 2013 gelegen aan het evenzo prachtige en statige Lange Voorhout, in het stadscentrum van Den Haag. Velen Hagenaren kennen het pand nog goed omdat hier vroeger Restaurant SAUR in was gehuisvest. 

Eigenaar en Chefkok Lucien Bastiaan creëert hier met zijn team bijzonder mooie gerechten en serveert hier opvallend speciale en lekkere wijnen bij. De wijnkaart heeft al vanaf 2006, jaar na jaar, de Best of Award Excellence van de Wine Spectator gekregen en daar zijn ze bij WOX terecht trots op. Uitsluitende gebruik makend van (dag)-verse producten kan men hier terecht voor exclusieve sashimi gerechten, kaviaar, vele vis- en vlees gerechten maar ook vegetariërs worden niet vergeten.

IMG_0466+kopie

Na een ontspannen wandeling vanaf de Denneweg komen wij aan bij het restaurant alwaar wij hartelijk ontvangen worden door gastheer Maarten en het andere vriendelijke personeel. Normaliter is gastvrouw (en mede-eigenaar én vrouw van Lucien) Bahija Bastiaan aanwezig maar helaas was zij ziek deze dag. Omdat het weer het nog even toelaat besluiten wij de avond te beginnen op het terras met een goed glas Rosé. Daarbij krijgen wij een heerlijke sashimi mix van blue fin tonijn en label rouge zalm. Een heerlijk begin. Dat geld ook voor de Domaine Saint Andrieu Rosé (Chateau Talbot) 2014.

WOX-1

Het werd wat kouder dus we besluiten de experience binnen voort te zetten. Keurig worden we begeleid naar ons tafeltje voor twee en vervolgen de avond met “een wandeling door de kaart zoals men dat hier noemt” oftewel “het chef’s menu”. Als eerste krijgen wij een mooie verse tartaar van tonijn met zwarte olijfmayonaise en groene kruidenolie geserveerd waarin de versheid van de vis perfect naar voren komt.

WOX-5

Vervolgens krijgen wij een sublieme Hamachi met zeekraal en kokos truffel. De wijn die hierbij geserveerd wordt is echt speciaal, namelijk de EIVI – Albarino Barrica from Ibiza – limited release 2014. Opvallend bij deze wijn is ook nog dat er aan de hals een, Ibiza-style”, armbandje hangt. Deze mochten wij houden -leuk detail- en zit inmiddels om de pols van een van de kinderen. Wij gaan door met Koningscrab met dragon mayonaise en gele currydressing gevolgd door Grietbot met truffel bieten tapenade en sereh Hollandaise. Dit alles écht op fantastische wijze bereid en opgemaakt.

Dan gaan we richting de fijne roergebakken ossenhaas met avocado, shiitake en kim chi. En “last but not least” de afsluiter van de hoofdgerechten, een all-time favourite, de Tijger garnalen met pittige caramel. Heerlijk genieten tot aan het einde. Een Kaasplateau naast een dessert van Tonkabonenijs met kaantjes van spekkoek en bruine rum maken het geheel helemaal af en onze avond een ervaring om nooit meer te vergeten.

Alle Wijnen nog even op een rij: 

Domaine Saint Andrieu Rosé (Chateau Talbot) 2014

EIVI – Albarino Barrica from Ibiza – limited release 2014

Vinos de Finca – Losada 2010 – Bierzo – Spanje

Domaine de Maubet 2013 – Petit Manseng

Dow’s Tawny port 10 yr (voor bij het Kaasplateau)

 

thumb

 

Voor reserveringen en verdere informatie: klik hier om de website van Wox restaurant te bekijken.

Voor meer Pure Luxe Experiences klik hier.