Groen licht voor de nieuwe Toyota GT86. De sportcoupé is per direct te bestellen voor prijzen die beginnen bij 45.495 euro. De koper krijgt een volbloed sportwagen met achterwielaandrijving, een zeer laag zwaartepunt en een optimale gewichtsverdeling. Ook werd het design krachtiger. De nieuwe Toyota GT86 staat vanaf oktober bij de Toyota dealer.

De ervaringen die Toyota met de GT86 heeft opgedaan tijdens races op onder meer de Duitse Nordschleife, heeft het merk gebruikt om de rijeigenschappen van de sportcoupé verder aan te scherpen. Andere settings van dempers en veren hebben ervoor gezorgd dat de toch al bejubelde wegligging nog speelser is geworden. De besturing is directer en stelt de bestuurder in staat bochten perfect aan te snijden. Wat gebleven is, is het kloppend hart van de Toyota GT86: een 2,0-liter boxermotor met 147 kW/200 pk en een maximumkoppel van 205 Nm bij 6.400-6.600 toeren per minuut. Ook het extreem lage zwaartepunt is gehandhaafd. De bestuurder zit slechts 40 centimeter boven het wegdek en maakt als het ware deel uit van de auto.

02-Toyota-GT86-17032016

Krachtiger design

De nieuwe Toyota GT86 is te herkennen aan zijn krachtiger design. De bumpers zijn vernieuwd en de grille is lager en breder. De mistlampen vóór zijn uitgerust met LED-technologie en maken voortaan deel uit van de aanvallend gestileerde koplampunits. Ook nieuw zijn de Bi-LED-koplampen. De LED-dagrijverlichting én LED-richtingaanwijzers maken het plaatje compleet. Aan de achterzijde vallen de nieuwe LED-achterlichten op evenals de prominentere achterspoiler. Verder staat de GT86 op nieuwe 17-inch lichtmetalen wielen.

Kleinste stuurwiel ooit in een Toyota

Toyota heeft ook het interieur van de GT86 vernieuwd met een nieuw 4,2-inch TFT-display en nieuwe bekleding. Zowel het dashboard als de binnenzijde van de portieren is bekleed met suède. Het stuurwiel (doorsnede: 362 mm) is het kleinste dat ooit in een Toyota is toegepast en onderstreept het sportieve karakter van de GT86.

Lees ook: Toyota onthult unieke GT86 Shooting Brake

Europese première

De prijzen van de nieuwe Toyota GT86 beginnen bij 45.495 euro voor de GT86 2.0 D-4S Automaat. De GT86 2.0 D-4S met handbediende 6-bak staat vanaf 48.795 euro in de prijslijst. De nieuwe Toyota GT86 beleeft zijn Europese première op de Autosalon van Parijs (1-16 oktober 2016).