De grote passie van Bell & Ross is de luchtvaart en de verschillende boordinstrumenten lopen dan ook als een rode draad door de ontwerpen. Zo is het iconische horloge BR 01 geïnspireerd op het instrumentarium van een vliegtuig. Met de laatste collectie, Marine-instrumenten, zet de horlogemaker zijn liefde voor landingsbanen, radars en vliegeniers even opzij.

In een voortdurende zoektocht naar nieuwe inspiratie en nieuw te ontdekken gebieden, brengt Bell & Ross met deze serie van drie horloges een eerbetoon aan de zeevaart. De eerste boordinstrumenten verschijnen in de 17e eeuw. Ze zijn ontwikkeld om de eerste schepen uit die tijd over de zeeën en oceanen te leiden. Deze horlogecollectie is geïnspireerd op marinehorloges die kenmerkend waren voor de zeevaartgeschiedenis. De drie nieuwe uurwerken geven een eigentijdse draai aan deze belangrijke instrumenten. Ze verbinden het verleden met het heden, traditioneel met modern.

INDIAAS PALISSANDER: Het hout doet denken aan dat van de romp en masten van een schip, en aan de omkleding van de boordinstrumenten uit die tijd. Indiaas palissander is een zeldzame houtsoort met een zeer fijne nerf, een elegante textuur en een warme roze/rode kleur. Tegelijkertijd is het uiterst drukbestendig. Voor bewerking van dit hout is een bijzonder zorgvuldige aanpak vereist. Het wordt in hele fijne lagen gesneden die stuk voor stuk geperst en bewerkt worden en tot slot voorzien worden van een laag vernis.

BRONS: De BR 01 Marine en BX1 Skeletchronograaf hebben beide een kast van brons, een legering die doet denken aan de met messing beklede originele scheepshorloges. Als het in contact komt met lucht en vocht, krijgt dit materiaal een bruin of grijs/groen patina. Dit bijzondere oxidatieproces maakt deze horloges tot unieke stukken.

ROSE GOUD: Dit materiaal is gebruikt voor de kast van de BX1 Tourbillon-chronograaf. Het edele goud is geknipt voor dit uitzonderlijke model. Bovendien past de kleur wonderbaarlijk goed bij Indiaas palissanderhout.

TITANIUM KLASSE 5: Voor de centrale omkasting heeft de horlogemaker gekozen voor titanium klasse 5, een modern, licht en duurzaam materiaal.

De collectie Marine-instrumenten bestaat uit drie specifieke modellen, het ene wat authentieker, het andere iets geavanceerder, maar allemaal onderscheiden ze zich door hun elegantie.

G27-01-OROLOGE-MARINE-BR01-V2-BASE-V2-TOUT-Lo-jl.tif

BR 01 INSTRUMENT DE MARINE (500 stuks)

Dit model is een getrouwe weergave van een scheepshorloge dat herleeft in de vorm van een polshorloge en ook kenmerken heeft van de iconische BR 01. De BR 01 Marine-instrument is ontworpen in een licht nostalgische stijl. De kast, de lunette en de opwindkroon van dit horloge zijn uitgevoerd in brons. Alleen voor de bodem is voor het modernere titanium gekozen. Verder is het horloge rondom voorzien van een stijlvolle rand van palissanderhout. De wit gelakte wijzerplaat met Romeinse cijfers en subtiele wijzers in blauwstaal doet denken aan die van de instrumenten uit de 18e eeuw. De kleine secondewijzer met subtiele versieringen bevindt zich op zes uur. Voor het uurwerk is gekozen voor een handmatig opwindmechanisme, net als vroeger. Het geeft de uren en minuten in het midden weer en de seconden op 6 uur. Tot slot vormt de gangreserve van 56 uur meer dan normaal een eerbetoon aan de lange zeereizen.

G27-03-BR-X1-MARINE-BASE-V1-TOUT_Lo-jlk.tif

BR-X1 SKELETON CHRONOGRAPH (99 stuks)

Deze chronograaf met krachtige lijnen is voorzien van een automatisch skeletuurwerk. De wijzerplaat is uitgevoerd in saffierglas met een ietwat grijzige tint, zoals de kleur van de zee op stormachtige dagen, en biedt zo een mooi zicht op het uiterst geavanceerde mechanisme. Het uurwerk is voorzien van Romeinse cijfers die net als de wijzers verguld zijn en bekleed met superluminova. Het skeletontwerp is doorgevoerd op de vergulde wijzers. Voor de exclusieve kast is titanium, palissander en brons gebruikt. Zowel de lunette, drukknoppen, kroonbescherming en kroon zijn uitgevoerd in brons. Het automatische kaliber biedt chronograaffuncties, een kleine secondewijzer op 3 uur en een datumopening op 6 uur. De minutentotaalteller van de chronograaf bevindt zich op 9 uur. Dit aluminium schijfje heeft geen wijzers en doet denken aan een scheepsschroef.

G27-04-BR-X1-T-MARINE-BASE-TOUT_Lo-JLK.tif

BR-X1 TOURBILLON CHRONOGRAPH (20 stuks)

Dit nog exclusievere horloge is uitgerust met een bijzonder gangwerk dat handmatig opgewonden moet worden. De Tourbillon dateert uit 1801 en wordt door liefhebbers als de ultieme complicatie gezien. Dit systeem kan de effecten van de zwaartekracht compenseren als het horloge in verticale positie wordt gehouden, met als doel een grotere nauwkeurigheid. De kast van dit prestigieuze model is uitgevoerd in 18 karaats rosé goud en hout. Op de wijzerplaat geven de middelste wijzers op de klassieke manier de uren en minuten weer. Daarnaast bevinden zich op 2 en 10 uur twee tellers van verguld metaal. De eerste is de 60-secondenteller van de chronograaf, voorzien van een sleepwijzer met zes impulsen per seconde. De tweede is de 30-minutenteller van de chronograaf, voorzien van een semidirect verspringende wijzer. De vergulde tourbillon-kooi bevindt zich op zes uur.

De opengewerkte bovenste bruggen bieden zicht op het bijzondere chronograafuurwerk dat wordt geactiveerd door de kanteldrukknop op twee uur. Dit uiterst verfijnde handmatige opwindmechanisme bestaat uit 282 minuscule onderdeeltjes. De tourbillon is geplaatst in een subtiele zwevende kooi. Bijzonder is dat deze zonder bovenste brug op de plaat is gemonteerd. Daardoor wekt de kooi de indruk te zweven. Dit zeer complexe uurwerk kent een enorme gangreserve van 100 uur of 4 dagen, met de bijbehorende wijzer (als bij een brandstofmeter) op 9 uur. Het «&»-teken is kenmerkend voor het huis en geeft de seconden aan op de tourbillon kooi. Om een motor te ontwikkelen die zo complex is, wendden de ingenieurs van Bell & Ross zich tot de beste Zwitserse horlogemeesters.

Deze hele collectie is voorzien van een bodem van saffier, om het unieke gangwerk in het zicht te laten. Daarbij zullen alle drie de modellen in beperte oplage verkrijgbaar zijn.

Lees ookDe AeroGT, de avant-gardistische concept-car van Bell & Ross (video)

FACE_BR-01-Marine_02.png

 

BR-X1-Marine.png

 

FACE_BR-X1_Tourbillon-Marine_01.png