Als één van de laatste onafhankelijke Zwitserse horlogehuizen is Breitling specialist in complexe horloges. Het leidende merk in de horlogewereld speelde een onmisbare rol in de ontwikkeling van de pols-chronograaf en was actief aanwezig bij het veroveren van het luchtruim. En nog steeds vertrouwen luchtvaartpioniers blindelings op de precisie-instrumenten van Breitling. Het horlogehuis is bovendien één van de weinige wereldmerken die al zijn modellen vergezelt van een officieel chronometer gecertificeerd uurwerk. Hét ultieme bewijs van de precisie van zijn uurwerken die geheel – en dat is zeldzaam – in eigen huis worden ontwikkeld en geproduceerd.

Oorsprong
Toen Léon Breitling in 1884 zijn werkplaats in het Zwitserse Jura startte, besloot hij zich te richten op een uitdagend – en op dat moment nog nauwelijks betreden – pad: die van chronografen en tijdklokken. In 1915 ontwikkelde hij de eerste pols-chronograaf door middel van de eerste onafhankelijke chronograaf-module. Het hedendaagse beeld van de typische chronograaf was geboren. Innovaties die door de concurrentie uiteraard snel werden overgenomen.

Hét bepalende model
Het horlogehuis stortte zich in 1969 op één van de grootste uitdagingen van horlogemakers van de twintigste eeuw: het ontwikkelen van een automatisch chronograaf uurwerk. In 1984 verscheen het tot op de dag van vandaag bepalende model voor Breitling: de beroemde Chronomat. Maar daar bleef het niet bij. In 2009 werd het eerste geheel eigen uurwerk ontwikkeld door de ingenieurs van Breitling: de Caliber 01, een automatisch precisie-uurwerk dat geheel ontwikkeld en geproduceerd is in het eigen atelier. Hierna volgden al snel de Caliber B04 en B05. 

Locatie-functie
Breitling is niet alleen leidend op het gebied van mechanische chronografen, ook bij de ontwikkeling van elektronica binnen de horlogerie loopt het merk voorop. Zo positioneerde Breitling zich met de revolutionaire Emergency als pionier in het gebruik van functionele elektronica. Dit horloge bevat als eerste horloge ter wereld een persoonlijke locatie-functie die op twee frequenties signalen uitzendt, waardoor reddingsdiensten de drager snel kunnen opsporen. De elektronische uurwerken van Breitling zijn bovendien tien keer zo nauwkeurig als gewone Quartz uurwerken.

Luchtvaart
Ook de luchtvaart vertrouwt al jaren op Breitling. Omdat luchtvaartpioniers betrouwbare en efficiënte instrumenten nodig hebben, ontwikkelde het merk zich ook in de wereld van de luchtvaart. In de vroege jaren 30 voegde Breitling een specialiteit toe die het merk grote faam zou bezorgen: chronografen specifiek bedoeld om in te bouwen in de cockpit. Dit boekte grote successen, onder meer bij diverse luchtstrijdkrachten. Zo rustte Royal Air Force zijn beroemde WW II propellervliegtuigen ermee uit.

Officiële leverancier
In 1952 lanceerde het Zwitserse horlogehuis een uniek horloge: de beroemde Navitimer, een samentrekking van navigeren en timen. Het werd een pols-chronograaf waarin alle navigatiefuncties en berekeningen zijn opgenomen die voor piloten van belang zijn. De Navitimer is inmiddels meer dan 60 jaar onafgebroken in productie en dat maakt het horloge uniek. Op deze natuurlijke manier verwierf Breitling de status van officiële leverancier van de wereldwijde luchtvaart.

Elite
Vandaag de dag houdt Breitling deze bijzondere en intensieve band met de luchtvaart in stand door samen te werken met de absolute elite van piloten waar ook ter wereld. Maar ook door het ondersteunen van de restauratie van historische vliegtuigen bewijst het merk met de gevleugelde B zijn vasthoudendheid om zijn vliegende nalatenschap in ere te houden.

Ontelbare controles
Of we het nu hebben over de robuuste en waterdichte kasten, de uitstekende afleesbaarheid van de wijzerplaten of de onverwoestbare banden: ieder detail – ook aan de buitenkant van het horloge – is ontworpen voor intensief gebruik onder uitdagende omstandigheden. Dit alles wordt gedurende het productieproces ontelbare malen gecontroleerd: je wordt immers niet zómaar officiële leverancier van de wereldwijde luchtvaart.

Tekst: Merel Boudrie

Fotografie: Breitling

Lees hier online Pure Luxe Magazine №01

Ga naar www.breitling.com voor meer informatie.