Toen Pure Luxe mij vroeg een review te schrijven over mijn dinerervaring bij het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant Aan de Poel, twijfelde ik geen moment. Het restaurant in Amstelveen staat namelijk hoog genoteerd in mijn top vijf van ‘all-time favorites’. En telkens als de naam Aan de Poel valt onder mijn collega food writers, zijn we het met elkaar eens: altijd goed, mooie balans in de gerechten, nooit een vol gevoel en toch genoeg gegeten.

‘We gaan voor het zes gangen chefs menu’
Bij binnenkomst worden we verwelkomd door mede-eigenaar/sommelier Robbert Veuger, die ons langs de mooie grote ronde bar en de open keuken naar onze tafel begeleidt. Het sfeervolle restaurant is ook deze avond weer tot de nok toe gevuld met een mooie mix van gasten. Inmiddels zijn wij voorzien van een mooi glas champagne en vraagt de maître of wij de kaart willen zien. Dat is niet nodig, wij gaan graag voor het zes gangen chefs menu (€ 99 voor zes gangen of € 89 voor vijf gangen).

Australische gamba, blackened tongfilet en Siementhaler rund
Even later verschijnt mede-eigenaar/chef Stefan van Sprang aan tafel. Deze vakman straalt net als de rest van de medewerkers rust en tevredenheid uit met een gemeende glimlach. Hij somt het menu voor ons op:

  • Een bonbon van Australische gamba met selderij, yuzu en kreeftenboter
  • Langoustine en pulpo met violet bloemkool, romesco en knoflook
  • Blackened tongfilet met umami bouillon, kokos, dimsum van tong en shiitake
  • Gepocheerd truffeleitje, Parmezaanse kaas, aardappelmousseline en jus van uiensoep
  • Bereidingen van Siementhaler rund van de grill met volkoren crumble en reductie van rode wijn en gerookte boter
  • Tasting van bloedsinaasappel, yoghurtstructuren en hazelnoot

Carte blanche
We kunnen voor een wijnarrangement gaan, maar sommelier Robbert wil het vandaag eens even anders doen: ‘Zeg maar dat ik lui ben’, grapt hij. Hij stelt voor drie flessen te openen. Een wat lichtere witte wijn, vervolgens een wat zwaardere witte en tot slot een mooie rode wijn. Hij krijgt carte blanche. Na de amuses verschijnt de eerste fles op tafel: een Sauvignon Blanc. Dat is even schrikken. Mijn tafelgenote en ik zijn namelijk absoluut geen fan van Sauvignon Blanc. Dat was Robbert zelf ook niet, maar hij verzekert ons dat dit een totaal ander verhaal is. Eenmaal in het glas ruiken we niet die bekende maagzuuropwekkende geuren die voor mij zo typerend zijn voor Sauvignon Blanc, maar eerder elegante, naar Bourgogne neigende, geuren van vanille en licht hout. Deze Toscaanse Sauvignon Blanc van Vie di Romans uit 2008 zal iedereen verbazen. Een perfecte begeleider bij onze eerste twee gangen.

Verfijnde balans
Het truffeleitje met Parmezaanse kaas, bereid op 63 graden, is heerlijk. De verfijnde balans in de aardappelmousseline zorgt dat de Parmezaan een bescheiden rol speelt. Drie prachtige wijnen en zes overheerlijke gerechten later besluiten we de verleidelijk uitziende friandise-wagen maar aan ons voorbij te laten gaan. Onze auto staat perfect getimed met geopende portieren en ronkende motor op ons te wachten. Voldaan en uiterst tevreden rijden we de nacht in. Wat een luxe! Aan de Poel stelt nooit teleur.

Ga voor meer informatie of reserveringen naar de website van Aan de Poel.

Tekst: Ron Vermeulen van Food-Market.nl

Fotografie: Maurice Fransen 

Lees ook: Pure Review: FG Restaurant(**) te Rotterdam is dé complete diner-ervaring

Ron Vermeulen (1964) draait al meer dan dertig jaar mee in de internationale  wereld van fine dining. Hij is onder andere hospitality manager voor gerenommeerde restaurants, recruiter van Qnis en schrijft vanuit Food-Market voor diverse media over fine dining . Tevens is hij ambassadeur van onder andere Earth Water en het prestigieuze wijnfeest Toques et Clochers, dat elk jaar plaatsvindt in de Limoux.