Aan mij niet alleen de eer om Bernhard van Oranje te kleden voor de cover van de eerste editie van Pure Luxe Magazine, ik werd ook nog eens gevraagd om een column te schrijven. Een mooie gelegenheid om het te hebben over de stichting Altagamma (Fondazione Altagamma). Deze stichting is in het leven geroepen om het Italiaanse erfgoed op het gebied van mode, design en cultuur te beschermen. Onder de leden bevinden zich Italiaanse topmerken als Riva en Maserati, maar ook de Scala Opera van Milaan en Illy koffie. De leden komen meerdere keren per jaar samen om te praten over hoe zij de wereld samen mooier kunnen maken. Dat doen ze op seminars waar experts uit de hele wereld hun visie geven op de ontwikkelingen in het luxury segment, maar ook op hoe klanten in de toekomst gaan kopen en leven. Zo kunnen merken hun strategie hierop aanpassen.

Samen met Harrods werd Oger in 2013 geïnaugureerd tot Honorary member van Altagamma. Dit eervolle lidmaatschap hebben wij te danken aan onze promotie van de ambachtelijke Italiaanse mode in Nederland. Samen met Harrods mochten we afgelopen november in Rome aanwezig zijn bij de seminars van de grote merken der aarde. Hier bleek dat er een trend gaande is onder familiebedrijven in Italië. Ze worden overgenomen, omdat ze de moderniseringsslag niet geheel kunnen maken. Een voorbeeld is ons geliefde merk Corneliani. Dit familiebedrijf is door Arabieren overgenomen om klaargemaakt te worden voor een grote expansie en modernisering. Het bedrijf is in de basis perfect qua stijl en kwaliteit, maar een connectie met het internet en de volgende generatie was nog onzeker. In Nederland zijn familiebedrijven goed voor 50% van het Bruto Nationaal Product en in Italië gaan deze cijfers richting de 80%. Het meebewegen met trends is essentieel om het erfgoed van deze bedrijven te bewaren.

Na de seminars mochten we even afkoelen en netwerken tijdens het Altagamma diner op een heuvel in Rome waar Italië de internationale staatshoofden ontvangt. Aan tafel besefte ik dat ik mij in een illuster gezelschap bevond. Naast mij zaten onder andere de president van Lombardije, Andrea Illy (van de koffie), de minister van Cultuur, meneer Prada en meneer Ferragamo. Maar het meest onder de indruk was ik van de aanwezigheid van Giorgetto Giugiaro. Deze auto-ontwerper op leeftijd kreeg een Altagamma lifetime achievement award voor zijn verdiensten in het autovak. Van zijn hand kwamen de eerste Fiat Panda en VW Golf, maar ook vele Alfa’s en Maserati’s. Vroeger wilde ik auto-ontwerper worden en was hij – naast Walter de’Silva, Sergio Pininfarina en Giovanni Bertone – mijn grote voorbeeld. Toen ik na het diner weer in de Uber terug naar mijn hotel in Rome zat, realiseerde ik me maar weer eens hoe bijzonder werk wij als Oger leveren. En hoe belangrijk onze positie als winkel tussen al deze grote merken is. Daar mogen we best eens stil bij staan en trots op zijn.

Lees ook: Pure Luxe praat exclusief met Sander Lusink, topman bij maatpakkenimperium Oger (video)