ZENITH
1) Engels voor zenit.
2) Toppunt (van b.v. de zon of een ster) aan de hemel.
3) Spelling (deels) uit 1864: o. kruin-, top-, schedelpunt.
4) Het punt op de hemelbol recht boven de waarnemer.

De naam Zenith, die verwijst naar het hoogste punt in het universum, vond oprichter Favre-Jacot een passende naam voor de horloges die hij ontwierp en dat hij als bijna perfect beschouwde.

Verhalenvertellers

Bijna alle Zwitserse horlogemerken zijn goede verhalenvertellers. Een groot deel van hun succes is te danken aan de heroïsche verhalen van eenzame horlogemakers op koude winternachten die de mooiste technische hoogstandjes wisten te fabriceren, de spannende verhalen van autocoureurs die een horloge zochten dat hun snelle bolides zou kunnen timen en de buitenaardse verhalen over horloges die op de maan zijn geweest. Zenith is ook zo’n merk. De verhalen die bij Zenith horen gaan over hoge tikgetallen, driehonderd patenten op horologische uitvindingen en 2.333 chronometer-precisieprijzen, maar ook over vallen en opstaan (en sprongen van 36 kilometer hoogte).

Historie

Le Locle, in de Zwitserse Jura, is synoniem met horloges. Waar je ook kijkt staan de glooiende berghellingen vol met recent opgeknapte gebouwen met hoge ramen, een teken dat daar horlogemakers aan het werk zijn die hun werk alleen bij voldoende daglicht kunnen doen. Maar het was hier niet altijd een horlogewalhalla. Het centrum van de horloge-industrie bevond zich in de jaren rond 1865, toen ingenieur Georges Favre-Jacot zijn horlogeatelier startte, nog in Genève. Wegens een groot tekort aan goede technici werden die echter vaak uit de Jura gehaald. Deze onderdelenmakers werkten ook voor zichzelf en ieder had zijn specialiteit. De een maakte mooie radertjes, de ander wijzers en weer een ander wijzerplaten. Favre-Jacot was een van de eerste die al die specialisten onder één dak samenbracht; in een huis dat nu nog altijd deel uitmaakt van het complex van achttien gebouwen dat de Zenith Manufacture inmiddels is.

Mechanics workshop in 1926

Manufacture

De laatste jaren is Zenith duidelijk aan een inhaalslag bezig. De opeenvolgende directeuren Jean-Frédéric Dufour (2009-2014) en Aldo Magada (2014 tot heden) hebben een frisse wind door het assortiment laten waaien, het aantal modellen drastisch teruggebracht en vooral Magada – schouder aan schouder met Jean-Claude Biver, de visionaire directeur Watches van de LVMH Groep – wil de focus weer leggen op Zeniths kwaliteiten als Manufacture. Wirth: “Er wordt weer geïnvesteerd in innovaties en in eigen Research & Development- en Design-afdelingen. Zenith maakt niet alleen de onderdelen maar ook de tools om die te maken allemaal in eigen huis en het is daarmee nagenoeg onafhankelijk van toeleveranciers. Alleen kasten, banden en glazen worden ingekocht.” En dat zien we: er is weer E lite 6150 E l Primero Charles Vermot E l Primero oog voor detail: elke wijzer heeft een met de hand gemaakte hoek, voor een betere afleesbaarheid en omdat het mooier is. Zenith krijgt weer een eigen gezicht.

Lees ook: De geschiedenis van de indrukwekkende innovaties van horlogehuis Breitling