Sportwagens blijven een dingetje. Waar sommige automerken hun sportauto’s zodanig bouwen zodat ze het beste van beide werelden zijn, daar gaan sommige merken tot ’t gaatje op het gebied van performance. Wat betreft performance zijn de cijfers steeds vaker out of this world, zo weten we. Als het daar op aan komt, dan zijn merken als Koenigsegg, Bugatti en Pagani goede voorbeelden. Echter, de verandering in krachtbron – van verbranding naar elektrische kracht – maakt dat er steeds meer mogelijk is. Dit bewijst Elon Musk maar weer eens met de introductie van de nieuwe Tesla Roadster. Wie is nu de baas, de Tesla of de Bugatti?

Appels met peren.. of toch niet?

Natuurlijk, het is lastig te vergelijken zou je zeggen. De nieuwe Tesla Roadster gaat volgens bronnen ‘slechts’ €180.000 kosten, terwijl de Bugatti Chiron iets minder dan €3.000.000 kost. Op dat gebied zou je kunnen stellen dat dit appels met peren vergelijken is. Toch, wanneer we ons houden aan ’t hierboven genoemde aspect van performance, dan zouden we deze vergelijking prima kunnen verantwoorden.

Tesla Roadster of Bugatti Chiron wie is de baas Pure Luxe
De Tesla Roadster lijkt namelijk een geduchte tegenstander – sterker nog, hij lijkt het stokje over te nemen. Met stokje over nemen hebben we ’t dan over wie de snelste productie-auto weet te ontwikkelen. Vooralsnog was dit altijd Bugatti, dat merk werd laatst door Koenigsegg ontdaan van die titel en nu is er dus Tesla. Elon Musk heeft zijn grootse plannen nooit onder stoelen of banken gestoken, maar dit was toch wel even een momentje van verbazing.

Natuurlijk, we moeten wel realistisch zijn: het is nog steeds een ‘Tesla’. Daarmee wordt niet bedoeld dat het een tegenvaller is, maar men ziet het merk nog niet als de producent van sportwagens. Des te meer wordt het merk wél beschouwd als een wereldverbeteraar. Althans, de leading position omtrent milieuvriendelijk autorijden én elektrisch rijden is toch echt in handen van Tesla.

Tesla Roadster of Bugatti Chiron wie is de baas Pure Luxe

Wat betreft de prestaties zijn het dus geduchte tegenstanders, maar is dat genoeg om ze echt als gelijken te beschouwen? Dat is een vraag die wij proberen op te lossen in dit artikel en dat blijkt niet heel eenvoudig.

De Tesla Roadster of de Bugatti Chiron?

De mensen bij Luxurylaunches hebben deze twee ongelooflijke snelle bolides naast elkaar gezet. In de poging een definitieve winnaar aan te wijzen kunnen we enkel en alleen stellen dat dit niet mogelijk is. Het is namelijk enkel te vergelijken op ’t gebied van keiharde cijfers. Je kent ’t wel: van 0 tot 100, topsnelheid en kosten. Deze aspecten zijn bij beide bolides op z’n minst extreem te noemen en daarom kunnen ze dus ook vergeleken worden.

Tesla Roadster of Bugatti Chiron wie is de baas Pure Luxe

Al lijkt het zo te zijn dat Tesla uit een heel ander vaatje tapt en daardoor in principe een eigen categorie vormt. Tuurlijk de auto is snel, maar toch. Het is anders. De Tesla Roadster is het boegbeeld van de toekomst in de automotive industrie. De Bugatti Chiron daarentegen is het voortborduren op een auto die ooit het summum was binnen de autoindustrie (de Bugatti Veyron). Mede daardoor hebben beide auto’s compleet andere intenties.

Daarnaast zijn we van mening dat een auto met een verbrandingsmotor niet vergeleken kan worden met een auto die aangedreven wordt door elektrische krachtbronnen. De wijze waarop kracht wordt opgebouwd én vrijkomt is praktisch een verschil van dag en nacht. Zoals we hierboven al concludeerden kunnen we dus stellen dat ze op keiharde cijfers in elkaars vaarwater zitten – verder is dit totaal niet het geval.

Tesla Roadster of Bugatti Chiron wie is de baas Pure Luxe

De prijzen variëren enorm, de doelgroep is compleet verschillend en bovendien zijn beide auto’s gebouwd met een ander doel. Als gevolg daarvan durven we te stellen dat beide bolides een toonaangevende functie hebben in hun respectievelijke marktdeel en dit zal altijd zo blijven.

Bron: Luxurylaunches