Wij bij Pure Luxe zijn net als vele anderen groots fan van een goed hapje eten. Daarmee doelen we dan niet alleen op een lekker stuk vlees of een smaakvolle amuse, nee het draait ook om service en beleving. We waren dan ook zeer benieuwd toen we een uitnodiging ontvingen om de officieuze opening van de nieuwe gastronomische hotspot ARC in ’t Amsterdams Historisch Stadsarchief bij te wonen. Een nieuw restaurant in Amsterdam, dat is op z’n zachtst gezegd een aardige uitdaging.

ARC. by LUTE

Peter Lute en z’n vrouw Marieke hebben met ARC. een nieuwe culinaire creatie weten te vormen aan de Amstel. In hun eigen woorden: ‘Toen we voor het eerst een kijkje namen in dit pand overviel ons hetzelfde gevoel als 15 jaar geleden in Ouderkerk aan de Amstel. De energie, het pand, de historische waarde, de natuur en de magie. Alles klopte. ARC. is alles wat volgens Peter en Marieke ‘culinaire diepgang’ moet zijn. Zoals wij al aangaven, een goed vorkje prikken is meer dan enkel lekker eten.

arc amsterdam de nieuwe culinaire hotspot van Peter en Marieke Lute Pure Luxe

Onder leiding van chef Sander Klaasen wordt gezocht naar culinaire hoogstandjes en diepgaande gerechten. De Nederlandse keuken heeft zich sinds de VOC-tijd altijd laten inspireren en beïnvloeden door internationale gerechten en ingrediënten. Deze traditie wil Lute doorbreken door ARC het strijdtoneel te laten zijn van Nederlandse ingrediënten in internationale gerechten – de omgedraaide wereld dus.

arc amsterdam de nieuwe culinaire hotspot van Peter en Marieke Lute Pure Luxe

 

Het is de bedoeling dat ARC. een plek wordt waar bestaande technieken uit het archief van Peter Lute en Sander Klaasen opnieuw ontdekt worden. Op die manier kan het restaurant haar gasten innovatieve gerechten bieden die nergens anders te krijgen zijn. Wat ons betreft een zeer geslaagd concept, wat direct tot uiting kwam bij de officiële opening. Alles klopte, de sfeer, het eten en bovenal de service – welke zeer uitstekend bleek te zijn.

arc amsterdam de nieuwe culinaire hotspot van Peter en Marieke Lute Pure Luxe

Net als wijzelf geeft ook Peter Lute aan dat het succes van de avond niet alleen door de gerechten wordt bepaalt. Lute noemt het een wisselwerking van eten, dranken, design en service; een setting waarin mensen de ruimte krijgen om uitbundig te genieten. Een samenkomst van de perfecte ingrediënten, zowel op het bord als erbuiten.

arc amsterdam de nieuwe culinaire hotspot van Peter en Marieke Lute Pure Luxe

 

De BAR(C)

Tim Burgert en Meine Hospes lessen de dorst in ARC. In de serre/bar schenkt Burgert met zijn barteam cocktails. Bij het menu of als borrel. Drankjes zijn toegankelijk maar, waar nodig, ’t ultieme compliment voor gerechten. Naast zijn rol als F&B-manager zet Hospes zijn expertise in om de wijnglazen te vullen. Verschillende wijnklassiekers zijn ook per glas te bestellen.

arc amsterdam de nieuwe culinaire hotspot van Peter en Marieke Lute Pure Luxe

Naast Burgert en Hospes keren verschillende gezichten uit het archief van Lute terug naar de “familie”. Marieke: ‘We vinden het heel belangrijk om een sociaal bedrijf te zijn.’ Een waarde die wat ons betreft terug te zien is in ieder aspect binnen het restaurant. De service en eensgezindheid is er een die we zelden tot nooit ergens anders zijn tegengekomen.

arc amsterdam de nieuwe culinaire hotspot van Peter en Marieke Lute Pure Luxe

ARC.’S DESIGN

Het stadsarchief, de plek waar dit nieuwe restaurant gevestigd is, werkt natuurlijk heel erg mee aan de beleving en de sfeer die we vinden binnen ARC. Het monumentale gebouw is al sinds 1892 een blikvanger aan de rand van de Pijp. Onder handen genomen door Studio Linse, heeft het restaurant alle historische kenmerken weten te waarborgen, maar met een modernistisch sausje. Het pand is open en geheimzinnig tegelijk.

arc amsterdam de nieuwe culinaire hotspot van Peter en Marieke Lute Pure Luxe

Wat betreft de indeling zien we vier verschillende ruimtes terug: een bar, een smalle ruimte met hoge tafels, een restaurant en een atrium. Mede door deze indeling is ARC. een multifunctionele plek die zowel geschikt is om te borrelen als om uitgebreid te dineren. Wat ons betreft beslist een van de culinaire parels van Amsterdam en een absolute aanrader voor je volgende diner.