De huizenmarkt is wereldwijd weer enigszins aan positieve cijfers bezig. De prijzen gaan langzaamaan omhoog en men ziet de prijs voor z’n vierkante meter sneller stijgen dan de Bitcoin-koers. Het lijkt allemaal niet op te kunnen en dat is goed nieuws voor huizenbezitters. Toch zijn er ook doemdenkers en die denken dan voornamelijk dat deze positieve markt één grote bubbel is. 

‘Amsterdam verkeert in een onhoudbare situatie’

Volgens de UBS bank verkeert onze hoofdstad in een situatie die niet langer reëel is. In het rapport dat zij hebben geproduceerd staan diverse cijfers over de huizenmarkt over de gehele wereld. Het Canadese Visual Capitalist heeft door het gebruik van UBS’ rapportage een aantal infographics samengesteld die de huidige situatie van de woningmarkt weergeven. Hieruit blijkt dat er maar liefst acht grote steden zijn die in een ‘gevarenzone’ zitten.

Het rapport geeft aan dat er een aantal steden zijn waarbij de huizenprijzen zo fors zijn gestegen, dat ze iedere reëele proportie ontstijgen. Een ontwikkeling die met enige ernst wordt bekeken. Zeker gezien het feit dat we zo’n 10 jaar geleden al eens een globale crash mee hebben gemaakt. De huizenmarkt wordt te vaak gedreven door absurdistische hoge vraag. Dit resulteert in prijzen die verre van realistisch en houdbaar zijn.

We wisten jullie vorige week nog te melden dat Amsterdam op nummer 1 staat in een lijst van Europese steden met snelst stijgende huizenprijzen. Een ontwikkeling die verhuurders en makelaars in onze hoofstad met een glimlach zullen bekijken. Toch is het ook wel een ernstige zaak natuurlijk. De waarde van een vierkante meter is allang niet meer ‘normaal’ en de vraag naar woonruimte in Amsterdam blijft maar stijgen. Mede door deze ontwikkeling kunnen de prijzen blijven stijgen – er is toch altijd wel iemand gek genoeg om grof geld te betalen.

Acht steden in de ‘bubble-risk’ zone

Volgens de informatie die Visual Capitalist bij elkaar heeft gezet, zijn er acht steden die in de gevarenzone verkeren. Amsterdam staat op plek acht van de lijst met 20 internationale steden. Hiervan zijn er negen Europees. De cijfers geven aan dat er dus snel iets moet gebeuren wil de boel in onze hoofdstad op korte termijn niet als een kaartenhuis in elkaar zakken. We zijn benieuwd naar de ontwikkelingen binnen deze markt.