Nog meer negatief nieuws omtrent de Cryptocurrency-markt. Nu we al een aantal weken in slechts nieuws verkeren, besluit China nog een beetje olie op het vuur te gooien. Het land heeft besloten dat recente maatregelen niet afdoende zijn en zet nu hoger in. Volgens bronnen rondom Financial News (een nieuws-outlet die nauwe banden heeft met de Chinese centrale bank) wordt er nu gekeken naar de mogelijkheden om handelsplatformen en ICO’s zowel onshore als offshore te verbieden. Een ontwikkeling die de zoveelste zware klap voor Crypto zou betekenen. 

Er zijn meer maatregelen nodig volgens de Chinese overheid

Financial News erkent dat recente maatregelen geen zoden aan de dijk hebben gezet. Binnenlandse Crypto-beurzen sluiten bleek minimaal effect te hebben en dat is naar de zin van de Chinezen alles behalve bevredigend. Na dit verbod besloten Chinese handelaren hun activiteiten massaal naar buitenlandse platformen te verplaatsen en daar verder te gaan met de handel in digitale valuta. Een verplaatsing van het probleem, aldus de overheid.

Nu gaan ze een stap verder om alsnog te realiseren dat financiële risico’s worden geëxecuteerd. Naar het schijnt wordt nu gekeken hoe men het handelen en lanceren van Cryptocurrency via offshore accounts kan gaan blokkeren. Een ontwikkeling die zich – gesteund door de centrale bank en in samenwerking met de overheid – in rasse schreden over de markt kan ontvouwen. Met dat in het vooruitzicht kunnen we vrijwel garanderen dat de markt zich op mag maken voor een ruwe storm midden op zee. Ondanks alle regelgeving die in Azië en Europa al van kracht is geworden.

Bij Financial News doemen statements op die maar één ding betekenen: de Chinese overheid is helemaal klaar met Crypto. Iets wat wij met enige verbazing moeten lezen, aangezien China hard aan de weg timmert om een aanvoerder te zijn, in plaats van een volger. Waar de verwachtingen voorheen dus deden vermoeden dat China het eerst deze nieuwe markt zou omarmen, blijkt nu niets minder waar te zijn.

china verbod crypto cryptocurrency wetgeving Pure Luxe

Klaar met ‘illegale uitgifte, fraude en pyramideverkoop’ van Crypto

Op het moment weten handelaren en ontwikkelaars de Chinese wetgeving nog enigszins te omzeilen. Toch spreekt men van een ‘mission impossible’ wanneer dit besluit van kracht wordt. Waar eerst gebruik werd gemaakt van VPN-verbindingen om toegang te krijgen tot buitenlandse handelsplatformen, wordt dit nu een stuk lastiger – om niet te zeggen onmogelijk. Veel bedrijven en instellingen verhuisden in naam naar bijvoorbeeld Japan.

Ongeveer twee weken geleden besloot de centrale bank van China tot een nieuwe maatregel. Alle in China gevestigde financiële instellingen werd verboden te investeren in Crypto. De zoveelste regel om het probleem aan te pakken. Toch houdt het hier dus niet op. Er zijn meer maatregelen nodig en die lijken nu dus te komen. China wil werkelijk iedere Crypto-gerelateerde activiteit de das om doen. Een rooskleurige toekomst lonkt voor Japan en Korea – wat betreft Crypto. De handel neemt namelijk niet af. Iets wat ook China niet tegen kan gaan.

Hoe gaan wij dit merken?

Als vanzelfsprekend wordt het allemaal wel een stuk moeilijker voor Chinezen om zich te mengen in deze markt. Het zal dus onvermijdelijk zijn dat we een algeheel effect gaan merken. Het aandeel van Azië is enorm groot binnen deze markt, dus enig negatief nieuws heeft vanzelfsprekend z’n uitwerking. Toch zegt de realist in ons dat dit een essentiële ontwikkeling is. Men is namelijk op absurdistische wijze omgegaan met deze markt – zeker in Azië.

Waar hele huizen en inboedels werden verkocht om geld voor Crypto te verkrijgen, is er dus nu een drastisch ingrijpen vereist. Het zal een besluit zijn dat op korte termijn een stop voor het eventueel aantrekken van de markt zal betekenen. Toch kan het op de lange termijn een gunstige zet blijken. Als het aankomt op ‘volwassen worden’, dan is dit een stap die gezet moet worden. Laten we hopen dat het hogere doel de middelen heiligt en we over een paar weken weer enigszins kunnen lachen. Al zegt het onderbuikgevoel dat die paar weken ook wel eens ‘een paar maanden’ kunnen zijn.

Bron: South China Morning Post