In 2017 is het aantal gestolen personenauto’s opnieuw fors gedaald. Het afgelopen jaar nam het aantal gestolen voertuigen namelijk nog eens met tien procent af tot 8.257 personenwagens. Ook werden er minder vrachtwagens, busjes en aanhangers gestolen. Alleen de categorie motorfietsen liet een stijging van ruim 3% zien.

Een Land Rover is populair

De kans dat een auto in Nederland wordt gestolen is ongeveer 1 op 1100. Wie Land Rover rijdt, moet oppassen. In 2017 werden deze luxe SUV’s 117 keer gestolen. Dat komt neer op een diefstal-risico van 1 op 250. Deze dure auto’s zijn vaak wel op te sporen. Van elke twee gestolen Land Rovers wordt er een weer teruggevonden. Personenauto’s met een leeftijd van 4 tot 7 jaar worden vaker gestolen dan jongere exemplaren. De merken Audi, BMW en Volkswagen blijven ook in 2017 het meest populair bij de/het dievengilde. Bij de motorfietsen zijn Yamaha en Suzuki het meest populair. Opvallende stijger is KTM, waarvan er 161 zijn gestolen. 

land rover autodiefstal cijfers afname Nederland Pure Luxe

 

Intensieve samenwerking

Moving Intelligence, wereldspeler op het gebied van voertuig-beveiliging in Nederland, werkt na diefstal-melding nauw samen met verschillende instanties en partijen. Voertuigen voorzien van een Moving Intelligence track & trace of voertuigvolgsysteem zijn na diefstal online en via eigen app te volgen en te traceren. Op deze manier heeft Moving Intelligence ook in 2017 een terugvind-percentage van 98,6% weten te behalen. De steeds intensievere samenwerkingen tussen Politie, RDW, verzekeraars en beveiligingsbedrijven werpt daarmee zijn vruchten af.

land rover autodiefstal cijfers afname Nederland Pure Luxe

Landelijk maar 40 procent teruggevonden

“Van alle gestolen voertuigen wordt er 40% na diefstal teruggevonden. Vooral in de eerste uren na een diefstal is de kans groot dat een voertuig wordt getraceerd. Met name voertuigen voorzien van een track & trace of voertuigvolgsysteem worden sneller en vaker teruggevonden.”, zegt Titus Visser, directeur van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Uit die cijfers blijkt dat er nog steeds een merendeel niet teruggevonden wordt. Een oorzaak hiervan kan zijn dat men nog niet frequent genoeg bezig is met het uitrusten van voertuig-volgsystemen.

Bron: Moving Intelligence