Pure Luxe praat regelmatig met bekende mensen. Gewoon mensen die op hun eigen wijze ergens succes mee hebben. Dit kunnen Bekende Nederlanders, of ondernemers, zakenmensen, artiesten enzovoort zijn. Er wordt, naast alle facetten in het leven, ook naar materiële zaken gevraagd. Niet met het idee van “kijk ons nou even pochen” maar gewoon omdat mensen die daar hard voor werken, daarvan ook echt kunnen genieten, Pure Luxe dus. Pure Luxe had dit keer het voorrecht om de Amsterdamse Phillippe de Knijff een aantal vragen te mogen stellen. De charmante ondernemer die naast zijn reisbedrijven inmiddels ook druk aan het investeren is. De vragen zijn heel divers maar altijd met respect gesteld.

De 37-jarige De Knijff kent u wellicht als oprichter van Otravo, moederbedrijf van bekende reismerken als Vliegtickets.nl, World Ticket Center, Schipholtickets.nl. Tezamen het grootste online reisbureau van de Benelux, met een omzet van 700 miljoen euro. Daarnaast participeert hij in een grote diversiteit van start-ups en scale up bedrijven.  Daarnaast is hij actief in de vastgoedwereld.

Pure Luxe stelde hem 10 vragen:

1. Wat is voor jou Pure Luxe?

Phillippe vertelt: Ha! Weet je wat echt luxe voelt, met m’n zoon van 8 jaar een fantastische ski-trip maken, of een verre vakantie plannen, en daar dan samen over kletsen en fantaseren. Rijkdom!

2. Vanaf welke leeftijd begaf jij je op ’t ondernemerspad?

Voor zover ik me kan herinneren is dit ongeveer vanaf zijn 14e levensjaar. Destijds handelde ik in mobiele telefoons en faxen, en kocht ik vuurwerk in en verhandelde dat weer. Op m’n 21e kocht ik World Ticket Center, een reisbureau in Amsterdam-centrum. Toen begon het ondernemen pas echt!

Phillippe de Knijff interview Darwin invest reistycoon Pure Luxe

Fotografie: Evert Doorn.

3. Op welke leeftijd was je financieel onafhankelijk?

‘Dat moment moet nog gaan komen’, grapt Phillippe. Nee, om eerlijk te zijn, was dit moment vrij snel, ik denk dat ik 25 jaar was toen ik dat doel bereikte. We hebben van een traditioneel reisbureau een online bedrijf gemaakt in de begin jaren 2000, dat ging als een tierelier in die tijd. Weinige waren nog actief online.

4. Ondanks dat het niet het belangrijkste in het leven is, wat zijn voor jou materiële zaken waar je “waarde” aan hecht?

Ik heb kortgeleden mijn droomhuis gekocht, op een droomplek. Momenteel ben ik dat aan het verbouwen helemaal naar eigen wensen. Dat voelt wel heerlijk dat dit kan zonder financiële barrières.

5. Iemand die zo ondernemend is, neemt die wel eens rust? Gaat een reistycoon als jij dan op vakantie, zo ja, wat is je favoriete bestemming?

Zeker! Dat is pure luxe, haha. Ik ga graag op korte trips. Paar dagen Ibiza, Barcelona, Sardegna, of paar dagen skiën met vrienden. Dan kies ik vaak wel voor de leuke skioorden, zoals Lech, Zermatt of Ischgl. Het wordt ook weer eens tijd voor een weekendje New York, die stad is zonder twijfel mijn nummer 1 bestemming.

Phillippe de Knijff interview Darwin invest reistycoon Pure Luxe

Phillippe de Knijff samen met z’n zakenpartner Jolanda Degen. Fotografie: Evert Doorn.

6. Wat voor een auto rijdt je, rijd je wel eens met chauffeur en heb je nog andere auto’s, zo ja welke?

Tja, dat is wel een dingetje. Ben gek op mooie auto’s. En nee, chauffeur doe ik niet aan, ik vind zelf rijden veel te leuk, geniet ik van. Wel vaak te hard, ik ben al de kosten van een nieuwe auto kwijt aan boetes per jaar…  Ik ga niet het gehele assortiment langs, maar momenteel heb ik een BMW M760LI, die rijdt super. Veel te weinig pak ik een Porsche, dat blijft een perfectie die auto. Ik heb een Targa en een 993 4s met maar een paar duizend km op de teller, prachtige model!

7. Wat is het nieuwste zakelijke project waar je mee bezig bent?

Na de verkoop van zijn bedrijf hij momenteel druk met investeringen met zijn investering-vehikel, Darwin Invest. Ik doe dat met mijn compagnon samen en het gaat vrij aardig, we zitten al in zo’n 10 bedrijven. En uiteraard zoals zovelen, hebben we ook een klein beetje vastgoed.

8. Wat is je favoriete stad? Om te wonen Amsterdam denk ik? Maar wereldwijd?

We slaan de spijker op zijn kop. Amsterdam is m’n liefde, maar zoals ik al eerder noemde is New York , wel echt een hele fijne stad. Beide zijn natuurlijk wel aan de drukke kant, dus als ik iets rustigs zou moeten uitzoeken, graag California, San Diego. Heel fijn klimaat.

Phillippe de Knijff interview Darwin invest reistycoon Pure Luxe

Een prachtige BMW 760 Li, hard werken mag beloond worden. Fotografie: Jeroen Hanselman

9. Wat is je favoriete restaurant waar jij qua keuken echt van kan genieten?

Ik ben gek op de Aziatische keuken, dus er is al wat keuze. Maar Amsterdam moet echt een Nobu krijgen, daar eet ik toch wel zo ontzettend lekker. Gaat ie eigenlijk komen? Zou me niks verbazen, ik boek een vaste tafel.

10. Draag je sieraden en wat dan specifiek? Eventueel merk?

Ik heb eigenlijk alleen horloges, en 2 van die strand-armbandjes. Die zijn wel leuk, ook als herinnering aan een leuke bestemming. En ja natuurlijk heb ik wel de mooie merken horloges, vul maar in..