Als we zeggen zeldzaam, dan bedoelen we ook echt zeldzaam. Deze spectaculaire Porsche 911 RSR 2.1 Turbo is namelijk één van slechts vier in totaal geproduceerde racemonsters. Dat is nog niet het enige, het is zelfs de eerste auto waarbij Porsche actief gebruik ging maken van een turbo. Door de topprestaties die met deze auto werd neergezet, wist Porsche zeker dat ze de techniek ook toe zouden gaan passen bij hun straat-legale productiemodellen.

Gooding & Company veilt een unieke Porsche 911 RSR 2.1 Turbo

Deze unieke creatie is een zéér gewild object onder verzamelaars. Zoals gezegd zijn er slechts vier exemplaren gemaakt door Porsche, allen om in te zetten in de racerij. Deze vier Porsches hebben allemaal een ander onderkomen. Zo is één Porsche 911 RSR onderdeel van het Porsche Museum in Stuttgart-Zuffenhausen. De overige drie Porsches zijn in het bezit van verzamelaars.

Porsche 911 RSR 2.1 Turbo R13 raceauto Pure Luxe

Foto: Gooding & Company

Gooding & Company heeft in het verleden al eens een Porsche 911 RSR geveild. Het ging destijds om de R9 – de tweede RS Turbo. Ook toen, in 2012, ging het om een Amelia Island Auction. De Porsche 911 RSR Turbo ‘R9’ leverde destijds ruim $3.000.000 op. Om precies te zijn $3.245.000. Een veelbelovend bedrag voor de huidige RSR Turbo die ditmaal onderdeel uitmaakt van de Amelia Island Auction.

Porsche 911 RSR 2.1 Turbo R13 raceauto Pure Luxe

Foto: Gooding & Company

Deze specifieke Porsche RSR Turbo ‘R13’ is zo bijzonder omdat ‘ie nagenoeg origineel is gebleven. Een aspect dat je niet vaak ziet bij raceauto’s. Toch heeft deze Porsche z’n unieke Martini-Rossi kleurstelling nog en is het overgrote deel van de auto nog hartstikke origineel. Wat hem eveneens zo bijzonder maakt is ’t feit dat de Porsche in z’n racecarrière de tweede plaats overall wist te behalen tijdens de 24-uurs van Le Mans. Een maand later won de auto dezelfde plaats tijdens de 6 uur van Watkins Glen. Een fenomenale prestatie voor een raceauto die z’n oorsprong kende als ‘gewone’ productie-auto.

Porsche 911 RSR 2.1 Turbo R13 raceauto Pure Luxe

Foto: Gooding & Company

De verwachtingen zijn hooggespannen

Volgens de experts bij Gooding & Company wordt er verwacht dat deze specifieke RSR Turbo voor een bedrag tussen de $6.000.000 en $8.000.000 van eigenaar zal wisselen. Dat bedrag ligt beduidend hoger dan het bedrag dat in 2012 werd opgehaald. De auto is in ieder geval heel zeldzaam en het lijkt erop dat deze R13 nog in een goede staat verkeerd (voor een auto van die leeftijd).

Porsche 911 RSR 2.1 Turbo R13 raceauto Pure Luxe

Foto: Gooding & Company

We zijn zeer benieuwd naar de opbrengst van dit prachtstuk. Het moge duidelijk zijn, iedere autoliefhebber die Porsche een warm hart toedraagt zal verliefd zijn op deze auto. De historie, de mijlpaal die ermee wordt aangegeven en de puurheid van het ontwerp. Allen aspecten die de ware verzamelaar weet te waarderen.

Bron: Gooding & Company