Porsches zijn wereldberoemd. Niet alleen vanwege de uitmuntende techniek, maar ook vanwege het feit dat de 911 al tientallen jaren meegaat en een van de meest geliefde vormgeving heeft binnen autoland. Natuurlijk, het blijft een kwestie van smaak of je een Porsche 911 kunt waarderen, maar het is een feit dat het zeer goede auto’s zijn. Misschien is het wel daarom dat er verspreid over de wereld een aantal autobouwers zijn die zich het vak eigen hebben gemaakt om zogenaamde ‘aftermarket’ Porsches te bouwen. Een van deze bedrijven, Singer, staat erom bekend dat ze geweldige goede Porsches bouwen. Deze zilvergrijze Singer Porsche is de allereerste op Nederlands kenteken.

Singer Porsche ‘Amsterdam Commission’

De Singer, speciaal gebouwd voor een klant uit Nederland, is omgedoopt tot ‘Amsterdam Commission’. Een Porsche die voor de onwetende misschien weinig, tot geen belletje doet rinkelen. Wanneer je niet echt thuis bent in het merk Porsche, of Singer als bedrijf, lijkt dit op ’t eerste gezicht een doodnormale 911. Een classic weliswaar, maar toch een doodnormale 911. Niets is minder waar. Als je een Singer Porsche tegenkomt in levende lijve, dan mag je van geluk spreken.

porsche 911 singer vehicle design amsterdam commission Pure Luxe

Om een dergelijke Porsche te kunnen rijden moet je namelijk voldoen aan enkele eisen. Los van het feit dat deze Porsches zo ongeveer €400.000 moeten kosten (vanaf-prijs), moet jij zelf het bewuste model aanleveren. Singer verwacht van jou een volledig functionerende, straat-legale 911 Coupé of Targa. Dan denk je natuurlijk, dat valt wel mee als eis. Dat klopt – ware ’t niet dat deze 911 gebouwd moet zijn tussen 1989 en 1994. Maakt de zoektocht direct een stuk lastiger.

porsche 911 singer vehicle design amsterdam commission Pure Luxe

Vervolgens kun je kiezen uit 3 motorspecificaties. Twee 3.8-liter motoren en een 4.0-liter motor. Singer knapt je Porsche volledig op en geeft er een eigen twist aan. Wees gerust: je Porsche komt terug als herboren en wat ons betreft nog net iets beter. Singer heeft inmiddels al aardig wat auto’s afgeleverd aan liefhebbers over de hele wereld. Toch blijft het een zeldzame verschijning, zoals we al aangaven is een dergelijke Porsche niet goedkoop. Het is afhankelijk van de opties die je kiest hoe prijzig de jouwe wordt. Eenmaal afgeleverd is ‘ie wel iedere cent waard – wat een prachtwagens.

Foto’s: Niels Keekstra