Ben je een dagdromer of een dromerig type, dan word je in onze productieve samenleving niet altijd positief benaderd. Intuïtie is immers vaak ondergeschikt aan realiteitszin en bewijsvoering. Volgens slaapexpert Hästens, de Zweedse fabrikant van exclusieve bedden, zijn dromen wel degelijk belangrijk en hebben ze grote invloed op je dagelijkse leven. Daarnaast vertellen ze vaak iets persoonlijks over je gezondheid, relaties of werk. Wie een gezond, productief leven wil leiden, moet goed slapen en dromen leren waarderen. Leef je uit met deze droomtips van Hästens voor een betere nachtrust. Welterusten! 

1) Slaap is nergens te koop. Toch zijn er wel dingen die je kunt ondernemen om beter te leren slapen en dromen is hier een onderdeel van. De meeste levendige dromen vinden plaats tijdens het eerste gedeelte van onze slaap, de REM (Rapid Eye Movement)-slaap. Het visuele gedeelte van onze hersenen en ons geheugen zijn dan heel actief. Hierdoor zijn ook je dromen heel levendig. Door een gebeurtenis van overdag in je dromen te herbeleven kun je de dag erna zaken beter onthouden.

2) Het is geen hogere wiskunde, voor een goede nachtrust is een goed bed extreem belangrijk. Kies voor een bed met een goede balans tussen de juiste ondersteuning en comfort; een balans die je ruggengraat laat rusten zonder onnodige stress. Investeer ook in een bed dat groot genoeg is om je uit te rekken en te draaien zonder dat je de randen voelt. En, niet onbelangrijk, kies voor een bed met een uniek veersysteem zodat niet alleen jouw eigen bewegingen maar ook die van je slaappartner worden geïsoleerd. De continentale bedden van Hästens bestaan uit een dik geveerd bodemgedeelte en vervolgens een dik, omkeerbaar, geveerd matras voor ongekend slaapcomfort. Kies voor het instapmodel Luxuria met een steviger karakter, of de compacte Auroria die wat zachter aanvoelt.

3) Er zijn politici die zeggen dat ze weinig slaap nodig hebben. President Donald Trump beweert zelfs met slechts vier en een half uur slaap toe te kunnen. Weinig slapen leidt echter tot chronisch slaaptekort. Hierdoor kun je simpele informatie niet verwerken, krijg je last van stemmingswisselingen, woede-uitbarstingen en onbetrouwbare herinneringen. Zorg dus dat je voldoende tijd neemt voor een optimale nachtrust.

4) Ga niet met een volle maag slapen. Voedsel dat je vlak voor je gaat slapen eet, verteert nauwelijks en kan gemakkelijk je slaap en dus je dromen verstoren. Toch heeft het lichaam brandstof nodig om zichzelf weer op te bouwen en aan te vullen. Want trek hebben heeft weer een negatief effect op het vermogen van het brein om in een rustige toestand te raken. Een glas warme melk of een lichte hap kunnen helpen om die leegte te vullen en de slaap te bevorderen.

5) Overwerken wordt nog altijd gezien als een teken van gedrevenheid, ook al presteren we minder goed als we moe zijn. Wil je echt goed slapen en dromen, stop dan vlak voor je gaat slapen met het wegwerken van die laatste mails, het kijken naar een spannende film op Netflix of het lezen van een spannend boek. En die smartphone? Zet maar uit! Je hersenen worden namelijk gestimuleerd door alle informatie die ze krijgen en moeten verwerken. Daarnaast kunnen zowel positieve als negatieve emoties die je via social media binnenkrijgt, je nachtrust ernstig verstoren. Ook het licht dat apparaten zoals een tablet uitstralen, heeft een negatief effect omdat het het slaaphormoon Melatonine onderdrukt. Die stof zorgt er juist voor dat we willen slapen als het donker wordt.

6) Tijdens onze slaap zijn er momenten dat onze hersenen heel actief zijn, de zogenaamde ‘sleep spindles’. Op dit soort momenten worden geluid en andere zintuiglijke informatie niet geregistreerd in de hersenen. Naarmate we ouder worden, produceren we minder van deze ‘spindles’, en zijn we dus gevoeliger voor geluiden in onze slaapomgeving. Experimenteer met oordopjes om tot rust te komen en een goede nachtrust te bereiken.

7) Je hoort het vaker, dromen is nodig om zaken van overdag te verwerken. Sommige wetenschappers denken dat we onze dromen moeten begrijpen om onze onbewuste emoties te verwerken, ander onderzoek toont juist aan dat de droom er zelf voor zorgt dat we alle zaken van overdag verwerken. Aandacht geven aan je dromen geeft meer rust en kan vaak leiden tot meer inzicht in je persoonlijke situatie. Hästens heeft daarom nog zes tips om je dromen te onthouden:

  1. Ga ontspannen slapen (bijvoorbeeld door eerst een warme douche of bad te nemen).
  2. Leg een schrijfblok en pen klaar naast je bed.
  3. Blijf bij het ontwaken even in de slaaphouding liggen en herhaal in gedachten de droom (belangrijk is het gevoel waarmee je wakker wordt en bijvoorbeeld de personen of kleuren uit de droom).
  4. Schrijf de droom nu op, eventueel met datum of titel.
  5. Begin dan het dagritueel (doe je dit eerst dan is de droom al voor een groot gedeelte vervaagd).
  6. Nu is de droom behouden en kan er op een later tijdstip iets mee gedaan worden.

8) Tijdens het slapen gebeuren er wonderen, maar in slaap vallen is niet altijd ‘wonderful’. Mediteren helpt je een betere nachtrust te bereiken, maar dat niet alleen. Onderzoek wijst uit dat mensen die regelmatig mediteren ook hun dromen beter onthouden en hierdoor in het dagelijkse leven productiever zijn. Een minuut of tien à vijftien mediteren voor je gaat slapen helpt je dus beter slapen en dromen. Lastig? Hästens heeft op Spotify ‘Sleep Sounds’-playlists gemaakt die je helpen te ontspannen, van ‘A Soulful Sleep’ tot ‘Your Piano Dream’, voor elke dromer is er wel een geschikte playlist. Beluister ze gratis op Spotify