Limoncello is een van de meest gedronken fruitlikeuren ter wereld. Het drankje, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van voornamelijk citroenen is voor veel mensen een perfecte after-diner likeur. Limoncello is een van oorsprong Italiaanse drank en zou hier in Nederland nog ’t meest te vergelijken zijn met citroenbrandewijn. Toch wordt het drankje ook met Nederlandse kracht geproduceerd en dat gebeurt niet onverdienstelijk. Het Nederlandse Fiorito Limoncello heeft namelijk de prijs voor beste Limoncello ter wereld in ontvangst mogen nemen.

Fiorito Limoncello is de beste ter wereld

Afgelopen vrijdag was het grote moment daar. Tijdens de World Spirits Awards 2018 wist het Nederlandse Fiorito maar liefst 95,3 punten in de wacht te slepen. Als gevolg daarvan mocht het merk een dubbele gouden medaille in ontvangst nemen. Sindsdien mag er met recht gesproken worden over ’s werelds beste Limoncello. Niet geheel onverdienstelijk en een mooie uitgangspositie gezien het feit dat de markt rondom Limoncello gestaag groeit.

fiorito limoncello drank Nederland World spirits awards Pure Luxe

Dat de markt voor deze fruitlikeur aantrekt is redelijk apart te noemen. Het is namelijk zo dat de algehele likeurmarkt enigszins in een dip zit. Knap dus dat deze zoete, gele versnapering zich steeds meer roert. Limoncello kent z’n oorsprong als gratis digestief. Het drankje werd veelal – zoals nu ook nog steeds – geschonken na het eten. Op vandaag de dag zien we Limoncello ook veel terug als element in een cocktail, maar toch blijft het nog steeds een graag geziene gast na een diner.

fiorito limoncello drank Nederland World spirits awards Pure Luxe

De grootste groei binnen Limoncello is te vinden bij de premium merken. De consument zoekt naar kwaliteitsproducten en in lijn met gezonde levensstijlen moet de drank daarom zo hoogwaardig mogelijk zijn. Dat wil zeggen, goed gebrouwen, geen onnodige toevoegingen en ongezonde eigenschappen (voorzover dat mogelijk is). Fiorito Limoncello is in 2011 opgericht door twee Italiaanse Nederlanders. Franco en Benno Fiorito hebben het familiebedrijf opgericht met als doel de Italiaanse likeur op traditionele wijze te produceren.

fiorito limoncello drank Nederland World spirits awards Pure Luxe

Geheel volgens een oud familierecept gebruiken de heren citroenen gekweekt op Sicilië. Deze zijn biologisch van aard, worden met de hand geschild en dan tot Limoncello gemaakt. Het merk heeft daarnaast nog een Lemon infused Rum en diverse ready-to-drink varianten.

fiorito limoncello drank Nederland World spirits awards Pure Luxe
fiorito limoncello drank Nederland World spirits awards Pure Luxe