Nadat de afgelopen paar dagen de telefoon van ING-topman Ralph Hamers roodgloeiend heeft gestaan, heeft ING besloten om in te grijpen. De bank raakte in opspraak nadat bekend werd dat ze een voorstel hadden gefabriceerd wat hun topman een salarisverhoging van 50% zou garanderen. De beste man zou daarmee zo’n 3 miljoen euro per jaar gaan verdienen. Zou, want dat voorstel is nu geschrapt en dus van de baan.

ING trekt voorstel in

Gisteren wisten we jullie te vertellen dat onder andere onze Minister van Financiën deed vermoeden dat er ingegrepen zou worden rondom het voorstel van de ING. Wopke Hoekstra gaf aan voorafgaand aan een bijeenkomst van de Eurogroep in Brussel, dat ING ‘géén koekjesfabriek is’ en dat het voorstel ‘het vertrouwen in de banken ondermijnt’. Uitspraken die wij volledig kunnen begrijpen en die wel degelijk aangeven hoe de Minister erover denkt.

Toch bleef het échte ingrijpen vooralsnog uit. Nu blijkt dat de publieke opinie zo negatief is en de politiek zich er steeds meer over uitlaat, heeft ING zelf actie ondernomen. Het voorstel gaat de prullenbak in. President-commissaris Jeroen van der Veer zegt hierover: ‘wij realiseren ons dat we de publieke reactie in Nederland op deze duidelijk gevoelige kwestie hebben onderschat’. Goeiemorgen.

Dat het voorstel nu van de baan is betekent dat Hamers voorlopig genoegen moet nemen met minder. Namelijk een loonsverhoging van maximaal 2,2%. Is dat even jammer. ING gaat nu kijken of ze op een andere manier alsnog een beloningsstructuur kunnen vormgeven. Een nieuw voorstel zal waarschijnlijk nog een jaar op zich laten wachten – tot de volgende aandeelhoudersvergadering. We zijn ervan overtuigd dat de beste man alsnog z’n geld zal ontvangen. De constructie zal enkel wat anders zijn.

Bron: BusinessInsider