De Oranjes zitten alweer meer dan 200 jaar op de troon in Nederland. Genoeg reden voor ons om eens uit te zoeken wat die monarchie nu eigenlijk kost. Dat deze monarchie niet goedkoop is, wisten we al wel, maar dat we met zijn allen zo’n 40 miljoen kwijt zijn aan drie leden van het Koninklijk Huis was ook voor ons een verrassing.

Het koningspaar heeft het niet slecht

Het is de koning, dus je verwacht dat hij niet op een houtje hoeft te bijten. De goede man krijgt jaarlijks een vergoeding van zo’n €5,3 miljoen euro. Daarvan moeten ook zijn personeel en materiële uitgaven voor de koning worden betaald. Het inkomensdeel van de vergoeding is zo’n €800.000 euro, daarmee mag Willy doen wat hij zelf wil. Niet verkeerd lijkt ons zo. Maar, daar blijft het niet bij. Koningin Máxima krijgt een eigen vergoeding van zo’n €300.000 euro. Voor haar hofhouding en overige uitgaven die met het ambt te maken hebben, krijgt zij nog eens €585.000 euro.

Prinses Beatrix hoeft ook niet op een houtje te bijten

De schoonmoeder van Koningin Máxima krijgt zelfs nog meer uitgekeerd dan haar schoondochter. Zij krijgt namelijk per jaar zo’n €400.000 euro en heeft daarnaast nog zo’n €900.000 euro te besteden aan personeel en materiële uitgaven. De koning, zijn vrouw en zijn moeder kosten de belastingbetaler jaarlijks ook zo’n €70 miljoen euro.

Functionele uitgaven van de Koning

Het grootste gedeelte van deze uitgaven gaan kwijt aan iets wat ‘functionele uitgaven’ genoemd worden. Dit zijn alle uitgaven die te maken hebben met de uitvoering van het koningschap. Hier gaat zo’n €26 miljoen naartoe. Onder functionele uitgaven zijn personeelskosten voor het personeel van de Dienst van het Koninklijk Huis, de onderhoud van alle auto’s, koetsen en paleizen en gas, water en elektriciteitskosten te verstaan.

Vliegen en varen kost ook wat

Aan vliegreizen zijn de Oranjes en het personeel dat mee gaat, per jaar zo’n €800.000 euro kwijt. Daarentegen kost reizen naar het Caribische gedeelte van het Koninkrijk ‘slechts’ €80.000 euro. Koopje. Maar, daar blijft het uiteraard niet bij. Er moet ook gevaren worden en wel met De Groene Draeck; een van de duurste bootjes in Nederland. Jaarlijks heeft het vaartuig van prinses Beatrix een terugkerende kostenpost van zo’n €95.000 euro.