Het is inmiddels alweer ‘oud nieuws’, maar afgelopen zaterdag was het dan eindelijk zover. Britse Koningshuis ‘bengel’ Prins Harry stapje in het huwelijksbootje met zijn Amerikaanse wederhelft en Suits-ster Meghan Markle. De twee waren al enige tijd samen en hebben afgelopen zaterdag – geheel in stijl – hun liefde laten vereeuwigen in het bijzijn van een kerk vol prominente persoonlijkheden en de nodige beveiliging. Het was uiteraard voor even het epicentrum van alle aandacht in de wereld en dat mag wat kosten. Hoeveel het nou precies kost, dat blijft gokken, maar we wisten enkele details toch in bedragen uit te drukken.

20 Zilveren trompetten om het huwelijk aan te kondigen – £90,000

Een Royal Wedding is natuurlijk alleen compleet met een leger aan trompettisten die klaar zijn kom het huwelijk muzikaal aan te kondigen. Het zou natuurlijk een beetje een mismatch zijn als ze dit moesten doen met standaard koperen trompet. Dus werden er speciaal voor de gelegenheid 20 zilveren trompetten gefabriceerd.

Lemon Elderflower huwelijkstaart van Violet Bakery – £50,000

Een huwelijk zonder huwelijkstaart telt natuurlijk niet. Dus werd Violet Bakery uit East Londen aangewezen als de meest geschikte banketbakker om een spectaculaire taart te fabriceren voor het kersverse koppel. Een schamele 50.000 Britse pond later en men kon zich tegoed doen aan een smakelijke taart.

Bloemen voor het altaar in St. George Chapel en St. George’s Great Hall – £110.000

Zonder bloemen, geen festiviteiten. Met ruim een ton aan bloemen werd het altaar in de St. George kapel én de Great Hall aangekleed om het geheel wat op te vrolijken.

De glazen overkapping die gebruikt werd voor de avondreceptie bij Frogmore House – £300.000

Na de officiële ceremonie werd je – mits je prominent genoeg bent en een rol van betekenis speelt – uitgenodigd voor de receptie bij het Frogmore House. Deze residentie werd voor de gelegenheid even voorzien van de nodige opsmuk, waaronder een glazen tent/overkapping voor de gasten. Dit prachtige element zorgde niet alleen voor een mooie scene, het bracht ook nog eens 3 ton extra kosten met zich mee.

Saucijzenbroodjes en thee – £26.000

Hoe ‘Royal’ het allemaal ook mag zijn, de gasten werden gewoon lekker degelijk getrakteerd op thee en saucijzenbroodjes bij aankomst op de receptie. Uiteraard was die verre van de gehele catering, maar het is toch een leuk detail om eventjes te noemen. Mocht je je afvragen, hoe kan dat bijna 30.000 pond kosten? Nou, het betrof 2.640 gasten. Dan weet je het wel.

Beveiliging – £30.000.000

Veruit de grootste kostenpost van het gehele huwelijk en direct een van de grootste bedragen ooit bij een dergelijke ceremonie. Ondanks het feit dat bij dit huwelijk geen gebruik werd gemaakt van bijvoorbeeld de Westminster Abbey, is het wat betreft beveiliging toch een stuk groter aangepakt dan tijdens het huwelijk van William en Kate. Dit komt natuurlijk door de verhoogde staat van paraatheid.

De jurk van Meghan Markle – £300.000/£400.000

Als bruid hoor je er op de grote dag natuurlijk piekfijn bij te lopen. Naar het schijnt heeft de jurk van Meghan Markle meer dan een half miljoen euro mogen kosten. Een fiks bedrag, maar natuurlijk een schijntje voor een gebeurtenis als deze.

Slechts het gros van de gemaakte kosten

Natuurlijk zullen er ettelijke ponden meer doorheen zijn gejaagd tijdens deze grote dag en de voorbereiding erop. Echter, de officiële kosten worden nooit gecommuniceerd, dus deze zullen het grote publiek nooit bereiken. Er zijn bovendien altijd kosten gemaakt waarvan de rest van de wereld niet hoeft te weten dat die er zijn, dus daar kunnen wij geen vat op krijgen. Hoe dan ook, het moge duidelijk zijn dat het hele feestje enkele miljoenen heeft mogen kosten.

Bron: TheSun