BaselWorld 2018 is inmiddels in volle gang en de merken lanceren het ene na het andere huzarenstukje. Het is één van die momenten in het jaar waar horlogeliefhebbers reikhalzend naar uit kijken. Logisch ook, de hoeveelheid mooie horloges neemt met iedere editie van BaselWorld alleen maar toe. Patek Philippe doet daar ook aan mee. Waar het merk enkele dagen geleden nog hot-topic was vanwege hun Instagram-debuut, daar is ’t nu tijd om écht de show te stelen in Basel. 

Welkom Patek Philippe 5531R Worldtime Minute-repeater

Eerder al werden we ‘verrast’ met de introductie van hun rosé-gouden Pilot Calatrava – de 5524R. Een horloge dat aardig wat stof deed opwaaien, vooral omdat men het alles behalve Patek vond. Er werd over ’t algemeen nogal lauwtjes gereageerd en wij kunnen (helaas) niet anders dan ons daar bij aansluiten. Het merk is namelijk bekend vanwege hun stijlvolle, klassieke designs en de Pilot Calatrava (zelfs de damesversie) is verre van elegant. Om niet te zeggen lelijk.

patek philippe worldtime minute-repeater horloge Baselworld Pure Luxe

Enfin. De vieze smaak werd gauw weggespoeld en vol verwachting keken we uit naar de eerste lanceringen van BaselWorld 2018. Patek heeft hier aardig wat moois weten te introduceren en we kunnen niet anders dan concluderen dat het ‘foutje’ met de Pilot Calatrava allang vergeven is. Hoe? Nou, we zijn bijvoorbeeld zeer te spreken over deze nieuwe Worldtime Minute-repeater van het merk.

patek philippe worldtime minute-repeater horloge Baselworld Pure Luxe

In de afgelopen jaren werd zo af en toe geïnsinueerd dat Patek de werkelijke charme en ’t niveau dat het merk van oudsher heeft, enigszins is verloren. Niets is minder waar en de puristen weten dat ook – althans als ze echt opletten. Deze Minute-repeater is namelijk weer een stukje kunst van ’t hoogste niveau. Er zijn meerdere Worldtime horloges met een Minute-repeater complicatie, maar die zijn niet zo spectaculair als deze Patek Philippe.

patek philippe worldtime minute-repeater horloge Baselworld Pure Luxe

Het horloge is namelijk in staat om zowel hometime als local time te laten horen tijdens de chime. Een eigenschap die bij de meeste Worldtime Minute-repeaters beperkt wordt tot enkel de hometime. Doordat de 5531R z’n uurrad (voor de Minute-repeater functie) aan de Worldtime-functie heeft verb0nden, is het mogelijk om de ‘gong’ aan te passen aan de hand van de local time. Terwijl dit normaliter niet mogelijk is, omdat het uurrad voor de repeater wordt aangedreven door de minuten van het de fundamentele tijdsaandrijving.

patek philippe worldtime minute-repeater horloge Baselworld Pure Luxe

De innovatie stopt niet

Wat mooi is aan deze Patek Philippe is het feit dat ze het voor dit horloge over een hele andere boeg hebben gegooid. Niet enkel de toepassing van het striking-mechanisme op de Worldtime-functie is anders, ook de wijze waarop de Minute-repeater z’n werk doet is aangepast. Normaliter hoor je aan ’t begin van de klank om welke tijd het gaat. Bij deze Patek wordt de tijd ‘gespeeld’ aan het eind van de tonen. Mocht je het horloge dus horen om bijvoorbeeld 16.59.50, dan zul je om 17.00.00 horen dat het vijf uur is.

patek philippe worldtime minute-repeater horloge Baselworld Pure Luxe

Daarnaast heeft het horloge een beveiligingssysteem wat er voor zorgt dat je de lokale tijd niet kunt aanpassen zodra je de striking train hebt geactiveerd. Het is tevens de eerste Minute-repeater van Patek Philippe waarbij de gong niet aan het uurwerk is bevestigd, maar juist aan de kast. Patek zegt dat dit de klank en akoestiek ten goede komt. Het horloge wordt geleverd op een band van Alligator-leder, een rosé-gouden kast en een wijzerplaat met emaille. Deze geeft het schouwspel weer van wijngaarden aan Lake Geneva. 

patek philippe worldtime minute-repeater horloge Baselworld Pure Luxe

We zijn zeer benieuwd hoe dit horloge in ’t echt tot z’n recht komt. Om nog maar te zwijgen over hoe het zal klinken. Patek kennende zal het absoluut weer een pareltje van de bovenste plank betreffen.

patek philippe worldtime minute-repeater horloge Baselworld Pure Luxe