Gisteravond zat heel café-sport-minnend Nederland voor de televisie om nationale dart-held Michael van Gerwen in actie te zien. De beste man moest z’n pijltjes gooien tegen top-darter Peter Wright en dat bleek niet helemaal uit te pakken zoals men (lees: Nederlandse dart-fans) vooraf had gehoopt. Peter Wright maakte namelijk met aardige eenvoud gehakt van onze held. 

Onderschat het pijltjes gooien niet, de bakken geld stromen binnen

Ondanks het feit dat een groep mensen darten toch met onderdrukte lach ’topsport’ noemt, is het een behoorlijke manier om brood op de plank te brengen. Als je dacht dat darters het maar voor enkele duizenden euro’s doen, dan heb je ’t al snel fout. Rondlopen in een felgekleurd hemd met diverse sponsoren erop (en daardoor de titel ‘Shrek’ ontvangen) levert een goed gesmeerde boterham op. Sterker nog, Michael van Gerwen is miljonair door z’n favoriete bezigheid uit te oefenen.

De PDC (Professional Darts Corporation) heeft een zogenaamde ‘Order of Merit’ online staan waarin bedragen worden genoemd. Het gaat dan om prijzengeld dat in een periode van zo’n 2 jaar is bijgehouden. Inmiddels is de huidige Order of Merit alweer enigszins verouderd, maar toch geeft het een goed beeld van de verdiensten van van Gerwen en Co. De Nederlander prijkt namelijk bovenaan op deze lijst. Niet zomaar, nee, van Gerwen staat met afstand bovenaan.

Michael heeft over een periode van 2 jaar maar liefst 1,73 miljoen pond uitgekeerd gekregen. ‘Wablief’? Jawel, de Nederlander heeft het aardig voor elkaar (dat zeiden we toch?!). Omgerekend heeft hij zo’n €2.000.000 mogen ontvangen. We hebben ’t dan enkel over verdiensten die gerekend worden onder dart activiteiten van de PDC. Ga er maar vanuit dat er nog meer geld bovenop komt van overige toernooien en plaatselijk pijltjes gooien op een event.

salaris darts darter Michael van Gerwen Pure Luxe

Foto: PDC

Naar het schijnt heeft Michael van Gerwen al zo’n kleine 6 miljoen euro bij elkaar weten te gooien. Het mocht gisteravond dan niet zo goed uitpakken voor ‘m, dat hij ’s nachts lekker slaapt, daar durven we geld op in te zetten. Wie zei dat darten geen topsport was?