Rosé: de lievelingsdrank van vele dorstige terrasgangers, iedere zomer opnieuw. Toch kon het aankomende tijd wel eens tegen gaan vallen met al die koude glaasjes roze. Het schijnt namelijk nogal tegen te vallen hoeveel rosé er dit jaar geproduceerd kan worden. De oogsten in Frankrijk worden lager geschat dan verwacht en dat gaat er naar alle waarschijnlijkheid voor zorgen dat de populaire wijnsoort gemiddeld met zo’n 20 tot 30 procent in prijs zal stijgen.

Rosé stijgt in populariteit, de productie stijgt niet mee

Dat het populaire druivennat de afgelopen jaren flink aan terrein heeft gewonnen, dat moge duidelijk zijn. Over de periode van de afgelopen 15 jaar is de vraag naar rosé met maar liefst 30% toegenomen. Een forse stijging – en tevens een stijging die de wijnproducenten bijna niet bij kunnen benen. Door de magere oogst dit jaar zullen er aanzienlijk minder flessen rosé onze kant op komen. Vanzelfsprekend maakt dit de prijs van de wijn een stuk hoger dan we gewend zijn.

De Franse Provence produceert 1 op de 5 geëxporteerde Franse rosé wijnen. Dit jaar zullen daar maar liefst 20 miljoen minder flessen gebotteld worden dan vorig jaar. Een aardig verschil. Hoe de prijzen voor de consument daadwerkelijk uit gaan zien, dat is nog even afwachten. Ga er maar alvast vanuit dat je favoriete glaasje iets kostbaarder gaat zijn. Mocht je dus een grote fan zijn, dan adviseren we je alvast in te slaan.