Op het moment van schrijven heeft Tom Dumoulin nog niet zoveel geld verdiend aan z’n overwinning. Het is weliswaar pas de eerste ronde in de Giro d’Italia en er zijn nog heel wat ritjes te rijden. Toch heeft hij nu officieel de roze trui in z’n bezit en dat zou – indien dat zo blijft – betekenen dat hij de Giro winnend afsluit en dus de best presterende wielrenner van de koers is. Interessant en meteen een reden voor ons om op te zoeken hoeveel ’t nou werkelijk oplevert die Giro.

Het eindklassement, daar valt het grote geld te verdienen

Weliswaar een beetje open deuren intrappen dit, maar toch. Het moge duidelijk zijn dat je klassering aan het eind van de hele Giro d’Italia het meest op kan leveren. Tom Dumoulin heeft dus een mooie aftrap gegeven aan z’n persoonlijke koers, maar de weg is nog lang. Het prijzengeld bij de Giro komt tot stand door middel van sponsors. Deze zorgen ervoor dat er diverse gelden beschikbaar zijn om uit te delen aan de prijswinnaars van de koers.

Voor het eindklassement van de Giro wordt er ongeveer €300.000 beschikbaar gesteld voor de top-20 klassering. Dit geld wordt verdeeld als volgt: de nummer 1 krijgt van dat geld €115.000, de nummer 2 ongeveer €60.000 en de nummer 3 zo’n €30.000. Daarnaast verdeelt de organisatie achter de Giro zelf ook nog een bedrag over de 10 beste wielrenners. Hier is de verdeling als volgt: de winnaar ontvangt €90.000, de tweede plek €50.000 en de nummer 3 €20.000. De nummer 4 tot en met 10 ontvangen een bedrag van €1.500.

Tom Dumoulin rijdt voor een mooi bedrag

De verdiensten zijn dus absoluut niet verkeerd. Overigens zal een rijder als Tom Dumoulin ook afspraken hebben met z’n ploeg en zijn persoonlijke sponsors. Al met al is het winnen van de Giro een mooi verdienste. Hoeveel het oplevert om een etappe te winnen, dat is vooralsnog onbekend. Maar het zal beslist wat geld opleveren.