Een paar dagen geleden wisten we jullie te melden dat het Amsterdamse Adyen op zeer korte termijn naar de beurs zal gaan. Het betalingsbedrijf groeit al een zeer lange periode op zeer indrukwekkende wijze. Het was dan ook slechts een kwestie van tijd alvorens dit nieuws naar buiten zou komen. Duidelijk is wel dat de beursgang een positief effect zal hebben op het vermogen van tenminste één lid van de koninklijke familie: Mabel van Oranje welteverstaan.

Mabel van Oranje is één van de investeerders achter Adyen

Slimme investeerders zien het potentieel in een bedrijf, nog ver voordat er enige succes is geboekt. Het is dan ook niet vreemd dat Adyen is gerealiseerd met behulp van een x-aantal investeerders, waaronder Mabel van Oranje. Volgens Business Insider Nederland heeft het lid van de Oranje-familie maar liefst 546.000 aandelen in Fintechbedrijf Adyen. Een aardige hoeveelheid. Zeker wanneer we kijken naar de verwachte prijzen die gepaard zullen gaan met de beursgang.

De verwachting is dat de aandelen bij de beursgang een uitgifteprijs zullen kennen die ergens tussen de €220 en €240 per aandeel ligt. In dat geval zou het betekenen dat Mabel van Oranje en haar aandelen Adyen ineens een waardering krijgen van €120.120.000 tot €131.040.000. Een aardig zakcentje durven we te stellen. Bovendien ziet het er voorlopig niet naar uit dat Adyen enige waardevermindering door gaat maken. Het bedrijf is 2018 namelijk begonnen met het bericht dat Ebay als klant binnen is gehaald. We kunnen ons een slechter begin indenken voor een ‘simpel Hollands bedrijfje’.

De CEO en mede-oprichter van Adyen – Peter van Does – lacht nog harder

Vanochtend maakte Adyen haar prospectus openbaar en daarin werden een aantal leuke feitjes benoemd. Zo valt te lezen dat de CEO en mede-oprichter Peter van Does zich op jaarbasis mag verrijken met iets minder dan een half miljoen euro. Van Does ontvangt volgens de officiële salarisspecificaties een bedrag van €482.000. Een aardig salaris, maar een peulenschil vergeleken bij de cijfers die Adyen laat noteren. Echter, het is van Does’ aandelenportefeuille waar het échte geld zit. Naar het schijnt heeft de beste man een totaliteit van 1.610.000 aandelen in Adyen. Rekenen we dat om naar de verwachte uitgifteprijs, dan zien we dat die portefeuille maar liefst €354.200.000 tot €386.400.000 waard is. Goedemorgen.

adyen amsterdam betalingsdienst betalingen e-commerce beursgang aandelen Pure Luxe

Foto: Adyen.

Om een lang verhaal kort te maken: de investeerders achter Adyen én de oprichters kijken vol goede moed naar de beursgang (welke naar verwachting op 13 juni gepland staat). De aandelen zullen echter alleen beschikbaar worden voor professionele beleggers, dus mocht je honger naar geld hebben, dan kun je maar beter de juiste connecties bezitten. Duidelijk is wel dat het een relatief eenvoudige manier is om een – vooralsnog – stabiele investering te doen.

Bron: Business Insider Nederland