Dat een wereldkampioenschap voetbal flink wat voeten in aarde heeft, dat moge duidelijk zijn. Het is een grootse onderneming en voor menig land een eer om een dergelijk evenement te mogen ‘hosten’. Toch is het niet alleen maar incasseren als gastland zijnde, je moet ook in staat zijn om een flink geldbedrag te realiseren voor de logistieke zaken, beveiliging en meer. Het is dus logisch dat er een aardig rijtje aan kosten gemaakt worden. Daar staat tegenover dat de opbrengsten ook gigantisch zijn. We hebben de kosten op een rijtje gezet.
De miljarden die gepaard gaan met het WK voetbal
Als een land wil optreden als gastland van een WK, dan zal het de FIFA moeten overtuigen met een aardige som geld. Daarbij is het niet zaak om zoveel mogelijk euro’s over de tafel te schuiven, maar moet de FIFA (en al haar leden) een gunstig klimaat gegarandeerd worden ten tijde van het WK. Daarmee bedoelen we een grote hoeveelheid belastingvrijstellingen. Om een voorbeeld te noemen: Duitsland bood de FIFA een totale belastingvrijstelling van $272.000.000 toen ze het WK van 2006 organiseerden.
Het is dus vooral zaak om de hoge heren van de FIFA te paaien als je werkelijk geïnteresseerd bent in het organiseren van een wereldkampioenschap. Daarbij houden we nog geen rekening met eventuele betalingen onder de tafel die – zeer waarschijnlijk – nog enkele miljoenen zullen betreffen. We hoeven namelijk niet te twijfelen aan de ‘betrouwbaarheid’ van een organisatie als de FIFA, zo is in het verleden al meermaals duidelijk geworden.
Rusland heeft inmiddels 12 miljard dollar uitgegeven aan de organisatie
Vooralsnog is de laatste officiële telling van kosten uitgekomen op ruim $12.000.000.000. Een gigantisch bedrag natuurlijk, maar een ‘schijntje’ bij de 51 miljard dollar die Rusland uitgaf voor de Olympische Winterspelen in Sochi. Toch is het volgens overheidsfunctionarissen allemaal ten behoeve van de economische ontwikkeling van Rusland. Volgens officiële berichten wordt er geclaimd dat het WK tussen de 26 en 31 miljard dollar moet opleveren.
Er wordt zelfs gezegd dat de voorbereidingen op het WK al voor zo’n $14.000.000.000 aan inkomsten hebben gezorgd. Men rept over de ontwikkeling van maar liefst 220.000 banen door dit voetbalschouwspel. Of deze cijfers stroken met de werkelijkheid, dat is nog maar de vraag. Critici roepen dat Rusland ten koste van alles wil laten blijken dat het land welvarend en ontwikkeld is. Hierbij zouden uitgaven en inkomsten niet altijd evenredig verdeeld zijn.
De FIFA weet hun eigen pot ook goed te spekken
Natuurlijk levert het de FIFA ook een aardig zakcentje op. Waar de Internationale voetbalorganisatie in 2014 nog 2,4 miljard dollar opstreek, wordt verwacht dat dat dit jaar 6 miljard dollar zal zijn. Er wordt verwacht dat dit WK door zo’n 3,2 miljard mensen wordt bekeken op televisie. Deze toeschouwers zouden nog eens 3 miljard dollar opleveren. Geld dat rechtstreeks naar de kas van de FIFA gaat.
Een totale prijzenpot van $400.000.000 wordt verdeeld over de landen
Als je als land meedoet aan het WK ontvang je standaard een startpremie van 8 miljoen dollar. Het gastland, Rusland in dit geval, is altijd verzekerd van deelname. De volledige prijzenpot wordt, nagelang je ranking, verdeeld over de teams die het verst komen. De uiteindelijke wereldkampioen mag een bedrag van $38.000.000 in ontvangst nemen. Al met al worden de miljoenen makkelijk over en weer gegooid tijdens een toernooi van dit formaat. We zijn zeer benieuwd naar de uiteindelijke inkomsten van Rusland. Al zal dat bedrag waarschijnlijk nooit volledig openbaar worden.
Bron: CNBC