Het is weliswaar een beetje een ‘bold statement’, maar een privéjet hebben als persoonlijk vervoersmiddel is zo slecht nog niet. Al moet er natuurlijk wel even bij worden gezegd dat het best wel een voorrecht is om een dergelijk apparaat tot je beschikking te hebben. De gemiddelde prijs ligt namelijk ver boven het jaarinkomen van Jantje modaal. Ondanks dat worden deze jets steeds ’toegankelijker’. Neem nou deze Flaris LAR 1 Personal Jet, een ongelooflijk compact toestel waar je zelfs de vleugels van kunt demonteren. Past ‘ie toch nog in de garage naast je huis.

De meest compacte personal jet van het moment

Een eigen jet tot je beschikking hebben heeft vaak meer voeten in aarde dan enkel de aanschaf. Het is ook de ruimte die je nodig hebt, om nog maar te zwijgen over piloten en regelmatig onderhoud. Wat betreft die ruimte heeft Flaris in ieder geval een aardige poging gedaan om te minimaliseren. Het ‘vliegtuigje’ is slechts 8 meter lang en kan – zoals gezegd – z’n vleugels afschudden. Hiermee zou je de jet praktisch in een schoenendoos op kunnen bergen. Niet helemaal natuurlijk, maar het punt is gemaakt.

Aan de basis van de ruim 700 km/u cruising speed staat een Williams International FJ33-5A turbofan motor. Deze zorgt met speels gemak voor een prettige snelheid en maakt de Flaris LAR 1 Personal Jet aantrekkelijk voor de grote afstanden. Wanneer het vliegtuig volledig volgetankt is kan er ongeveer 3.200 kilometer mee worden afgelegd. Een prettige bijkomstigheid is ’t feit dat er maar 250 meter aan landingsbaan nodig is om op te stijgen – veel minder dan de meeste andere vliegtuigen. Bovendien stelt de Flaris jet de piloot in staat om zelfs over gras op te stijgen. Mocht je geen lap asfalt tot je beschikking hebben. Geïnteresseerden kunnen uiteraard bij Flaris terecht. Het is dan wel belangrijk dat je minstens $2.000.000 meeneemt: daar begint het mee.

Bron: Flaris