Hoge bomen vangen veel wind, dat is algemeen bekend. Google is, zeker in hun markt, een van de hoogste bomen die er zijn. Het is dan ook niet vreemd dat een dergelijke organisatie streng in de gaten wordt gehouden én – indien nodig – zeer zwaar gestraft kan worden. Dat laatste is nu het geval, Brussel heeft namelijk ingegrepen. Volgens de Europese Commissie heeft Google misbruik gemaakt van hun machtspositie binnen het Android-besturingssysteem.

Google dwong telefoonfabrikanten om Google-apps te installeren

Eurocommissaris Margrethe Verstager zal omstreeks 13.00u een persconferentie geven, waarin waarschijnlijk wordt toegelicht waarom de Europese Commissie deze gigantische boete uitdeelt. Het is niet de eerste keer dat Google op deze wijze op de vingers wordt getikt. Tot op heden werd door Google altijd aangedragen dat het ‘oneerlijk’ is dat Apple’s iOS-besturingssysteem niet als concurrent wordt gezien.

Door telefoonfabrikanten nu min of meer te verplichten Google-apps te installeren, indien deze toestellen gebruik maken van het door Google ontwikkelde Android-besturingssysteem, verwerft Google een nog sterkere positie voor zichzelf. Op het moment bezit Android ongeveer 80% van de markt voor mobiele besturingssystemen. Als deze boete daadwerkelijk opgelegd gaat worden, dan zal het de hoogste boete zijn die de Europese Commissie ooit heeft uitgedeeld.

Niet de eerste astronomisch hoge boete voor Google

Vorig jaar nog ontving Google eveneens een miljarden-boete. Het ging toen om een totaalbedrag van 2,42 miljard euro. Destijds was het onderwerp van gesprek de wijze waarop Google omging met de zoekresultaten. De zoekmachine-gigant zou namelijk resultaten van het eigen ‘Google Shopping’ voortrekken. Het is vooralsnog niet volledig concreet, maar nadat eerder al duidelijk werd dat er weer een gigaboete aan zat te komen, lijkt het bedrag nu ook helder. We zijn benieuwd naar de reactie van Google. Overigens is het bedrijf gewend om over miljarden te spreken. Een drietal jaar geleden lag de jaaromzet nog op 74,99 miljard. Deze zal inmiddels richting de 100 miljard gaan.

Bron: AD