Panerai is een luxe horlogemerk dat praktisch net zo geliefd als gehaat is. Los van de beruchte geschiedenis die als een niet te doorgronden nevel om het merk hangt, is het voor veel horlogepuristen ook lastig te verkroppen dat het merk zo vaak met een ‘nieuw’ horloge komt. De exclusiviteit is al lang geleden aan de kant geschoven en veel horloges lijken op elkaar. Toch weet het merk ons nog met aardige eenvoud te bekoren en dat komt door het unieke karakter van deze horloges. Dat komt voornamelijk door het karakter. Een eigenschap die onwaarschijnlijk goed naar voren komt in de nieuwe Luminor California 8 Days DLC.

Panerai bundelt vintage kenmerken en maakt er een horloge van

Wat direct opvalt bij deze nieuwe Luminor California (ref. PAM00779) is het feit dat het horloge een grote diversiteit aan historisch-gerelateerde kenmerken bezit. Zo heeft het een ‘blanco’ wijzerplaat, waarop geen logo’s terug te vinden zijn van het merk. Een duidelijke referentie naar het militaire verleden van Panerai – waar het doel voorop stond en merkpromotie niet ter sprake kwam.

panerai luminor california 8 days dlc pam00779 Pure Luxe

Bovendien zijn de cijfers op de wijzerplaat eveneens een duidelijke knipoog naar de periode van militaire horlogerie – in het verlengde daarvan ook de ‘verkleurde’ lume. Wat het meest opvalt aan dit horloge is het feit dat het uitgevoerd is in DLC (Diamond Like Carbon)-coated titanium. Het maakt dit – van origine – duikhorloge een zeer bijzondere creatie. Er is echter één probleem: het is tevens een van Panerai’s grootste valkuilen. Dit horloge heeft namelijk aardig wat weg van de PAM629, welke voor enkele duizenden euro’s meer over de toonbank gaat (retail). Het is direct het bewijs waarom veel horlogeliefhebbers met pijn in hun hart praten over Panerai.

panerai luminor california 8 days dlc pam00779 Pure Luxe

 

Alle goede eigenschappen, voor een nette prijs

Deze specifieke PAM00779 wordt uitgevoerd in een 44mm kast met dus de genoemde DLC-coating over het titanium. Daarnaast is het horloge uitgevoerd met de militair-ogende ‘California dial’ en krijgt het horloge Panerai’s in-house P.5000 uurwerk mee. Dit uurwerk is goed voor een totale gangreserve van maar liefst 8(!) dagen. Een huzarenstukje en meteen het bewijs dat Panerai nooit afgeschreven mag worden – tevens voor ons dé reden om de smartwatches nog even links te laten liggen. Het bewijst ’t vakmanschap van de hedendaagse horlogerie.

panerai luminor california 8 days dlc pam00779 Pure Luxe

Om het geheel in stijl af te maken is er gekozen voor een militaire bruin-lederen band. Deze kan, voor de enthousiaste duikers onder ons, ook afgewisseld worden met een bijgeleverde rubberen band. Het horloge is per slot van rekening waterdicht tot een diepte van 300m, dus duiken ermee is geen hele onwaarschijnlijke bezigheid. Deze bijzondere creatie is te koop voor een prijs van €7.900. Een smak geld, maar zoals gezegd stukken goedkoper dan de (bijna identieke) PAM629.