Apple is al jaren bezig over het nieuwe hoofdkantoor in Cupertino. Het kantoor heeft een enorme zak geld gekost en moet de wereld tonen hoe indrukwekkend het geesteskindje van wijlen Steve Jobs nu eigenlijk is. Sinds afgelopen januari heeft Apple het kantoor in gebruik genomen en dat is niet helemaal zonder slag of stoot gegaan. Sterker nog, het blijkt dat het kantoor nogal gevaarlijk kan zijn voor medewerkers.

Apple’s spaceship maakt slachtoffers

Apple park heeft dus sinds januari een volledig functionerend nieuw hoofdkantoor. Een machtige creatie, met een prijskaartje van ongeveer €4.000.000.000 mag dat ook wel. Het kantoor heeft de bijnaam ‘Spaceship’, vanwege de ronde vorm met opening in het midden. Wat er voor moet zorgen dat de futuristische look tot stand komt is het gebruik van een hoop glas. Een mooi aspect, maar het blijkt dat het niet helemaal doordacht is.

Er is namelijk een groot euvel aan de creatie van John Ive – Apple’s hoofdontwerper. De medewerkers die rondlopen in het kantoor zijn namelijk constant op hun hoede. Het schijnt onmogelijk te zijn om de muren – in dit geval glazen wanden – te spotten tijdens een wandeling door het kantoor. ‘Is dit een grap?’, horen we je denken? Nee. Het schijnt dus echt problematische situaties op te leveren.

apple hoofdkantoor cupertino headquarters ongelukken Pure Luxe

Om dit probleem te voorkomen werd er actie ondernomen, althans, er werd een simplistische maatregel bedacht. Medewerkers gingen gele Post-it’s op de glazen wanden plakken om aan te geven dat het een glazen wand betreft. Een zeer slimme oplossing zou je zeggen, ware het niet dat Apple enige arrogantie kent. Gevolg: de Post-it’s werden weggehaald. Ze deden afbreuk aan het ontwerp.

Een redelijk lachwekkende situatie. Echter, het weghalen van de Post-it’s resulteerde weer in het terugkomen van ongevallen. Medewerkers lopen praktisch dagelijks tegen de wanden aan en houden daar hersenschuddingen en open hoofdwonden aan over. Of Apple dit doet om iedereen op de werkvloer alert en scherp te houden, dat weten we niet. We kunnen je wel vertellen dat dit probleem niet echt iets is waar je als ontwerper blij mee moet zijn.

apple hoofdkantoor cupertino headquarters ongelukken Pure Luxe

Zo gaan de telefoongesprekken vanuit Apple naar hulpdiensten

Telefonist: ..Vertel me precies wat er is gebeurd?

Medewerker: Er is een collega door een glazen wand gelopen, welke kapot ging. Hij heeft er een snee in z’n hoofd aan overgehouden en is een beetje gedesoriënteerd.

Telefonist: Ben je bij de patiënt nu?

Medewerker: Nee ik ben niet bij de patiënt, we proberen een beveiliger te contacteren.

Telefonist: Hoe oud is de patiënt?

Medewerker: Achteraan in de 20.

Mocht je het hele telefoongesprek willen lezen, dan kun je dit bij de San Fransisco Chronicle doen. Het blijkt dat Apple medewerkers vaker dit soort gesprekken moeten voeren en dat er al aardig wat glazen wanden zijn gesneuveld in het kantoor. Er is dus wel degelijk enige ‘flaw’ te vinden in het futuristische ontwerp van dit hoofdkantoor. We zijn zeer benieuwd naar een eventuele oplossing van Apple. Zeker is wel dat deze stijlvol boven praktisch moet zijn.

Bron: BusinessInsider