Op het moment van schrijven is voor telefoonproducenten de komkommertijd enigszins aangebroken wat betreft ontwerp. Telefoons worden meer en meer ‘full touch’ en knoppen lijken het onderspit te moeten delven. Als de een ermee begint dan volgt de ander – logisch. Een ander pijnlijk design-aspect wat door Apple werd geïntroduceerd in de Iphone 7 lijkt nu ook aan populariteit (onder producenten) te winnen: telefoons zonder audio-jack. Samsung viert binnenkort het 10-jarig bestaan van de Galaxy-reeks en gaat dit naar alle waarschijnlijkheid zonder headphone jack doen. Een nachtmerrie wordt werkelijkheid.

Samsung bezig met een Galaxy S10 zonder headphone jack

Toen Apple hun eerste Iphone zonder 3.5mm jack introduceerde, schreeuwde de tech-wereld moord en brand. Logisch ook, muziek luisteren met streaming-diensten als Spotify leek ineens een grotere opgave dan men ooit had gedacht. Het was geen slimme zet van Apple en een tijd lang wisten alle geeks Apple gigantisch onder vuur te nemen met het argument ‘Samsung heeft wel nog een 3.5mm jack connector’.

samsung galaxy s10 smartphone audio jack Pure Luxe

Inmiddels lijkt dit argument aan z’n laatste weken bezig te zijn, want volgens goed geïnformeerde bronnen zou Samsung ook overwegen om de audio jack ingang te verwijderen. Dit zou betekenen dat men op de 10e verjaardag van de Iphone’s grootste concurrent besluit een van de meest gewaardeerde eigenschappen uit het raam te gooien.

Het is geen geheim dat Samsung een van de laatste der Mohikanen is wat betreft het gebruik van de audio jack. Juist daarom zijn fans nog steeds gigantisch blij met het merk uit Zuid-Korea. Toch lijkt het erop dat Samsung op een punt is gekomen waarbij het merk compromissen moet sluiten om alsnog gigantisch innovatief te kunnen zijn.

samsung galaxy s10 smartphone audio jack Pure Luxe

De Samsung Galaxy S10 is het toonbeeld voor innovatie

Samsung wil met de Galaxy S10 aantonen dat het merk meer dan klaar is voor de eerstvolgende stap. Dit doet men onder andere door het introduceren van maar liefst 3(!) camera’s op de achterzijde, een ultrasonic in-display reader (voor het lezen van je vingerafdruk) en een systeem dat klaar is voor 5G. Niet de minste eigenschappen voor een toestel van deze klasse. Toch is het ook voor de meest innovatieve merken lastig om te toveren. Al deze innovatie zal dus ergens vandaan moeten komen en – nog belangrijker – in het toestel moeten passen.

Er valt dus wel wat te zeggen voor het verwijderen van de jack ingang. Bovendien heeft Samsung in de afgelopen tijd meermaals schoorvoetend te kennen gegeven dat deze ‘verwijdering’ zonder twijfel plaats zou vinden bij het nieuwe Note-model. Dat er nu gekozen is voor eenzelfde aanpak bij de Galaxy S10 is op z’n zachtst gezegd bijzonder te noemen. Ondanks de technische benadering van het verhaal én het besluit, durven we te stellen dat het besluit (indien het werkelijkheid wordt) absoluut niet op enthousiasme hoeft te rekenen. Het is aan Samsung om te zorgen dat de consument voorzien wordt van het alternatief, zonder hiervoor extra in de buidel te moeten tasten.

Bron: Forbes