We wisten jullie aan het begin van dit Champions League seizoen al eens te vertellen dat de bedragen die er worden verdient op z’n zachtst gezegd aardig zijn te noemen. Toch wisten we toen niet dat Ajax in staat zou zijn om het ‘grote’ Real Madrid te onttronen en daarmee een plek in de kwartfinales veilig te stellen. Terwijl we nog bijkomen van die fantastische voetbalavond, gaan we eventjes de begroting opmaken. Wat heeft het overwinnen van deze horde nou opgeleverd en waar staat de teller inmiddels op.

Ajax de onbetwiste grootverdiener in Nederland door Champions League succes

Deelname aan de Champions League is het hoogst haalbare voor Europese topclubs. Een kampioenschap in competitieverband is mooi, maar het internationale aanzien valt en staat enkel met deelname aan de Champions League. Het miljoenenbal voor clubs is ieder jaar opnieuw weer een perfecte manier om de clubkas te spekken en Ajax is daarin heel erg goed bezig. De sportieve prestaties blijven natuurlijk niet onopgemerkt, maar worden eveneens beloond met een aardig zakcentje. We zochten uit wat Ajax allemaal tegemoet mag zien na deze klinkende overwinning. Het resultaat is op z’n minst indrukwekkend te noemen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

In de groepsfase heeft Ajax driemaal een overwinning weten te behalen en driemaal werd er gelijk gespeeld. Iedere overwinning in de groepsfase is €2,7 miljoen waard – terwijl een gelijkspel goed is voor €900.000. Na de groepsfase ontving de club uit Amsterdam dus €10,8 miljoen voor de behaalde resultaten. Volgens gegevens uit het verleden levert de marketpool zo’n €2,5 miljoen op – tot aan het behalen van de kwartfinale. In de achtste finales stond Ajax op plek 16 op de Coëfficiëntenlijst, wat goed zou zijn voor 17 ‘aandelen’ ofwel €18.836.000.

Een dikke voldoende voor de inkomsten dit seizoen

Een vlugge rekensom, waarbij startpremies en bonussen ook meegerekend zijn, leert dat Ajax vóór het aantreden in ’t Bernabéu al zo’n €56,89 miljoen heeft verdiend. Echter, aangezien we nu weten dat de club naar de kwartfinales verhuist – ten koste van Real Madrid – mag hier nog eens €10 miljoen bij op worden geteld.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

Daarmee kan Marc Overmars met een grote glimlach al een ruime €70.000.000 verwelkomen, inclusief randbedragen. We kunnen ons voorstellen dat het boekjaar in Amsterdam dit jaar al meer dan geslaagd is. Zo werd onder meer duidelijk dat een aandeel Ajax na de overwinning gisteravond flink steeg. Er werd dus niet alleen op het veld gewonnen. Het zal ons benieuwen hoe ver dit avontuur rijkt.