Het komt niet vaak voor dat een universiteit mag rekenen op een flinke donatie van een particulier. Toch is het een zeer essentieel aspect wil een onderwijsinstelling belangrijk onderzoek kunnen doen – iets waar universiteiten logischerwijs in willen excelleren. Het maakt de berichtgeving dat een oud-studente van de universiteit Utrecht ruim 1 miljoen euro nalaat aan de instelling. Een bijzondere gebeurtenis.

Oud-studente laat grootste nalatenschap in geschiedenis universiteit achter

De universiteit uit Utrecht kwam zelf met het nieuws naar buiten dat het bedrag van €1.200.000 werd nagelaten door de oud-studente. Het betreft Johanna Alida van Leerzem. Op de website van de universiteit werd uitgelegd dat het vermogen is ondergebracht in een fonds, onder de naam van ‘het familie van Leerzemfonds’. Van Leerzem werd geboren in 1933. Na haar middelbare schooltijd op het Gymnasium Erasmianum te Rotterdam, was de universiteit in Utrecht aan de beurt. Hier studeerde van Leerzem geneeskunde.

Ondanks het feit dat ze haar hele leven stond geregistreerd in het register van huisartsen, heeft ze dit vak nooit uitgeoefend. Johanna Alida van Leerzem droeg haar hele leven lang de zorg voor haar ouders. Deze stierven in de jaren 90 vlak na elkaar. Volgens bronnen leefde de oud-studente een sober leven. Een gift van deze omvang is zeer bijzonder, daar het simpelweg nooit voorkomt. De universiteit geeft te kennen dat dergelijke particuliere bijdragen steeds belangrijker worden.

Bron: NU