Als het gaat over klassieke Italiaanse sportwagens, dan denkt men vaak aan Lamborghini of Ferrari. Logisch ook, daar deze twee misschien wel de grootste zijn en dus de meeste bekendheid genieten. Toch komt er veel meer moois van Italiaanse bodem, waaronder deze Maserati Bora 4.9 Coupe uit 1973. Een Maserati die in veel opzichten nieuw gebied verkende voor het merk.

De Maserati Bora deed veel dingen anders

Wat deze specifieke Maserati zo bijzonder maakt, is het feit dat er tot aan dit model dingen anders werden gedaan. Toen Maserati de Bora uitbracht, werd er op een aantal vlakken wat ‘geëxperimenteerd’. Zo kreeg deze coupe een middenmotor en ontving de auto voor het eerst een volledig onafhankelijk verend chassis. Toen Ferrari in 1968 aankondigde met de Dino aan de slag te gaan – eveneens een auto met middenmotor – besloot Maserati dat het hierop moest antwoorden. Deze Maserati Bora 4.9 Coupe was het resultaat.

maserati bora 4.9 coupe prins classics Pure Luxe

Een Maserati in werkelijk uitmuntende staat

Zoals we allemaal weten werd de Dino nooit bestempeld als ‘Ferrari’ en kreeg de auto een V6 mee. De Maserati Bora gooide het over een andere boeg, de bolide heeft een duidelijke GT-lijn en kreeg een V8 als krachtbron. Het design van de Maserati Bora is typisch Italiaans jaren 70 en komt uit de koker van Giorgetto Giugiaro. Het brein achter ItalDesign. Wat de Bora uniek maakt is onder andere het hydraulisch systeem dat de pedalen aandrijft maar ook bijvoorbeeld de koplampen. Deze bolide is volledig origineel en in 1989 opnieuw in concours-staat gebracht. Voor meer informatie, bekijk de website van Prins Classics.

maserati bora 4.9 coupe prins classics Pure Luxe maserati bora 4.9 coupe prins classics Pure Luxe