Als we aan jullie vragen welke bedrijven tot de absolute top behoren wat betreft financieel vermogen, dan is ’t aannemelijk dat bijvoor beeld Apple of Amazon genoemd worden. Logisch ook, beide giganten komen vaak in ’t nieuws, dus ze zijn top of mind in dergelijke vraagstukken. Toch zal het je verbazen welke bedrijven écht de grootste van de wereld zijn. Een interessante top-10 van bedrijven waarvan men in 99% van de gevallen nog nooit van heeft gehoord. Apple staat erin, Amazon moet toekijken.

10. Exxon Mobil – $205.000.000.000

Exxon Mobil is een van de grootste producenten van olie en gas ter wereld. Het bedrijf – opgericht in 1870 – is de grootste van de zes oliegiganten die deze wereld ‘rijk’ is. Exxon Mobil is voortgekomen uit de Standard Oil Company. Een onderneming opgericht door John D. Rockefeller. Exxon Mobil werd jarenlang gezien als de ultieme gigant binnen de markt van fossiele brandstoffen. Toch lijkt het de laatste tijd iets minder florisant te gaan met de oliereus.

9. Apple Inc. – $215.600.000.000

Dat Apple in dit rijtje staat is geen verrassing. De tech-gigant staat erom bekend dat ze relatief dure producten tegen een zeer lage kostprijs weten te realiseren. Uiteraard zijn er diverse randzaken die de uiteindelijke winst beïnvloeden – maar het fundament voor een grote financiële elasticiteit is hier dus zeker aanwezig. Dat resulteert in een 9e plaats wat betreft het rijtje van rijkste bedrijven wereldwijd. Klein feitje: Apple heeft vanaf 1977 maar liefst 500 stores in 20 verschillende landen weten te realiseren. Petje af.

rijkste bedrijven ter wereld ondernemingen Pure Luxe

8. Berkshire Hathaway – $223.700.000.000

Wie een beetje bekend is met de rijkste personen ter aarde zal al gauw gehoord hebben van Bill Gates, Jeff Bezos en Warren Buffet. Laatstgenoemde wordt ook wel ‘het Orakel’ genoemd omdat hij zeer accuraat en effectief met investeringen om weet te gaan. Buffet heeft jarenlang gigantisch veel geld vergaard en deed dit onder andere door een daadkrachtig én succesvol leider te zijn van Berkshire Hathaway. Het bedrijf is een conglomeraat van diverse bedrijven, waaronder GEICO, Burlington Northern, FlightSafety International en Helzberg Diamonds.

7. Royal Dutch Shell – $240.000.000.000

Ook Shell is net als Exxon Mobil lid van de ‘Big Six’. Het bedrijf heet officieel Royal Dutch Shell, maar we kennen ’t in de volksmond beter als Shell. Het bedrijf werd in 1907 opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot een gigant die z’n bedrijfsvoering over 70 landen wereldwijd heeft verdeeld. Shell produceert dagelijk 3,7 miljoen olievaten – een ongekende hoeveelheid. Het hoofdkantoor van de bekende geel-rode onderneming vinden we in Den Haag.

6. Volkswagen – $240.300.000.000

Het Duitse automerk is één van de grootste van de wereld. De VAG-groep (Volkswagen-Audi groep) omvat een grote diversiteit aan automerken die praktisch allemaal in het premium segment vallen. Onder andere Seat, Skoda, Bentley, Bugatti en Lamborghini komen uit de stal van Volkswagen. Mede door dit zeer divers portfolio weet het bedrijf gigantische omzetten te draaien. Ondanks het diesel-schandaal draait de boel nog steeds gigantisch goed bij VW.

rijkste bedrijven ter wereld ondernemingen Pure Luxe

5. Toyota Motor – $254.700.000.000

Het Japanse Toyota is een leider wat betreft de hybride automarkt. Mede door het vroege instappen in de Hybride-technologie weet Toyota een gigantisch marktaandeel te verzilveren en dat heeft de onderneming geen windeieren gelegd. Waar de Prius de aftrap was voor het hybride-verhaal, focust het bedrijf zich nu op de ontwikkeling van het autonoom rijden en dedicated hybride technologieën.

4. China National Petroleum Corporation – $262.600.000.000

De CNPC is het grootste energiebedrijf van China. Het bedrijf focust zich voornamelijk op de olie en gas-industrie. Daarnaast zijn er grootse plannen om van China een innovatief leider te maken wat betreft het duurzaam realiseren van energie en klimaat-positieve industrieën. Een ontwikkeling die kan rekenen op veel internationale steun. Mede daardoor heeft het bedrijf een omzet die vooralsnog alleen een stijgende lijn kent. Het brengt CNPC dan ook op plek 4 van rijkste bedrijven ter wereld.

rijkste bedrijven ter wereld ondernemingen Pure Luxe

3. Sinopec Group – $267.500.000.000

De volgende in het rijtje is ook van Chinese komaf. De Sinopec Group is eveneens gespecialiseerd in de verwerking van fossiele brandstoffen. Het bedrijf is in overheidshanden en is bij praktisch iedere vorm van energie die je maar kunt bedenken. Inmiddels is de Sinopec Group zich aan het focussen op uitbreidingen door middel van langlopende contracten in bijvoorbeeld Rusland. Met andere woorden: China timmert hard aan de weg.

2. State Grid Corporation of China – $315.200.000.000

De State Grid Corporation of China is de grootste leverancier van elektriciteit ter wereld en heeft een monopoliepositie in China. Het bedrijf is pas in 2002 opgericht, maar is inmiddels al een gigantische speler op het gebied van energieopwekking en onderzoek naar innovatieve manieren om energie op te wekken. Bedrijven zoals SGCC floreren op dit moment gigantisch vanwege de mondiale druk rondom vernieuwende energie.

1. Walmart – $485.900.000.000

Walmart is het grootste ‘warenhuis’ dat de wereld ooit gekend heeft. Iedere Walmart is een gigantisch bouwwerk waar de meest uiteenlopende zaken te koop zijn. Het bedrijf heeft maar liefst 11.000 vestigingen verdeelt over 28 landen wereldwijd. Naast fysieke winkels is Walmart nu ook stevig aan de weg aan het timmeren op het gebied van e-commerce. Inmiddels is de website voor online shopping beschikbaar in 11 verschillende landen.

Logischerwijs is het een dynamische groep

De lijst zoals die hierboven samengesteld is, berust natuurlijk op een momentopname. De cijfers zijn het resultaat van afgelopen kalenderjaar (2017). Het kan dus voorkomen dat niet ieder bedrijf nog in de lijst thuishoort, of juist van plek wisselt met een ander – de ontwikkelingen staan niet stil.

Bron: Luxatic