Ongeveer een jaar geleden werd er in ‘kunst-land’ een opvallende veiling gedaan. Bij Christie’s ging namelijk het werk ‘Salvator Mundi’ onder de hamer. Een werk van Leonardo da Vinci dat met een prijskaartje van zo’n $450.000.000 in één klap het duurste schilderij ter wereld werd. Nu is het kunstwerk opnieuw in het nieuws, alleen vanwege iets minder positieve aspecten. Het zou namelijk wel eens een fake exemplaar kunnen zijn.

De beroemde ‘Da Vinci’ is misschien helemaal geen Da Vinci

Het schilderij werd tijdens de veiling bij Christie’s gekocht door het Abu Dhabi Department of Culture and Tourism. Sindsdien is het altijd onbekend gebleven wie de daadwerkelijke koper was van het schilderij. Volgens geruchten zou het een opdracht zijn geweest van kroonprins Mohammad Bin Salman van Saoedi-Arabië. Er valt natuurlijk wat te zeggen aangezien het hier een vermogend persoon betreft die bekend staat om z’n buitengewone aankopen.

In eerste instantie zou het schilderij z’n debuut maken in het Louvre Abu Dhabi in september, maar die introductie werd zonder enige toelichting gecancelled. Het gevolg hiervan was dat er meteen geruchten de rondte deden over het schilderij en z’n herkomst. Men sprak van een werk dat de naam ‘Da Vinci’ draagt, maar niet van de hand van Leonardo Da Vinci afkomstig is.

Vroeger was het gebruikelijk dat veel meesters les gaven aan leerlingen in hun atelier. Als gevolg daarvan werden er diverse werken gemaakt door leerlingen, die duidelijk onderwezen waren door grootmeesters. Naar het schijnt blijkt dit ook het geval te zijn bij de Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci. Het zou heel goed kunnen dat het werk is gemaakt door een van z’n leerlingen. Er is officieel nog geen bevestiging van deze geruchten, maar ze zijn ook niet ontkracht door het Louvre of andere betrokken instanties.